icon clock17.12.2020
icon eye39
Фото Цікаве

ПОБАЧИЛА СВІТ ЗБІРКА ПІСЕНЬ І МЮЗИКЛІВ НА ВІРШІ ЮЛІЇ ДРАГУН

Цього року шанувальники пісенної творчості отримали місткий і безперечно значний подарунок – збірник пісень «Пісні написані Карпатськими небесами», авторами якого стали композитори Марія Баяновська, Галина Гордійчук, Людмила та Христина Бонка, Василь Гудак, Марія Жабляк, Вікторія Ковач, Петро Матій, Галина й Тиберій Мельники, Надія Омельяненко, Василь Попович, Любов Прокопів, Василь Сторонський, Мирослав Шваля… Всі вони долучилися до створення пісень на літературні твори знаної закарпатської поетеси Юлії Драгун. Передмову під назвою «Феномен пісенної ріки або Небеса, які дають нам силу жити і творити» написав народний артист України, член Національної ліги композиторів Петро Матій. Він же й створив музику на вірші Юлії Драгун, а в самій передмові підкреслив думку свого колеги Василя Поповича, який відзначив важливу рису творчості піснярки – її заслуга в тому, що «діти як з гірської глибинки Закарпаття, так і всієї України мають змогу долучатися до її Величності Музики ось так, у живім контакті з її творцями». Адже поетеса побувала у багатьох школах Закарпаття, була учасником численних музичних дійств, автором яких є вона і названі композитори.
Книга складається з кількох тематичних і жанрових розділів, заголовки яких самі промовляють про зміст – «Молитва», «Оберіг», «Криниця» «Промінець», «Як співають гуцулки». У книзі також вміщені дитячі мюзикли «Чудеса за Чудесами» та етнографічно-пісенні спектаклі «Вечорниці». Знову таки результатом їх створення стала тісна співпраця з названими композиторами.
Цей рік попри всі життєві складнощі був для Юлії Драгун надзвичайно плідним. Адже крім виходу названої книги була видана збірка в Угорщині, були важливі нагороди – за авторський твір «Єднаймося, браття!», Юлія Драгун здобула премію ім. Архипа Тесленка (м. Прага, Чеська Республіка) у номінації «кращий поетичний твір, опублікований в журналі «Мандрівник» у 2019-му році». Згодом український фонд культури імені Бориса Олійника, нагородив Юлію Драгун почесною грамотою, медаллю та дипломом лауреата міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди.
А днями книгу Юлії Драгун «Як гарно мати друзів» було висунуто на здобуття престижної літературної премії імені Лесі Українки.

Василь Горват