На фасаді Матіївської школи відкрили меморіальну дошку учаснику АТО

24 травня – цей день навіть Бог благословив ніжними променями сонця після довготривалих проливних дощів. У історію Виноградівщини він ввійде день пам’яті герою неоголошеної війни на Донбасі Вадима Турченка, адже саме цього дня на фасаді Матіївської ЗОШ йому встановили і урочисто відкрили меморіальну дошку.
Невелика сільська дев’ятирічка, подвір’я якої охайно засаджене квітами, того дня чекала на гостей. Колонами вишикувалися школярі, гарно вдягнені у вишиванки. Керівництво альма-матер не приховувало хвилювання, адже проводили такий захід районного масштабу вперше. Проте, підготувалися на найвищому рівні.
Прозвучав державний гімн, ведучі представили почесних гостей, серед яких: голова Виноградівської районої ради Віталій Любка, начальник управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА Марія Сігетій, заступник військового комісара Виноградівського районного районного військового комісаріату, підполковник Олег Тищук, начальник штабу, перший заступник командира військової частини А 7123, капітан Олександр Гелевера, голова спілки учасників АТО ООС та волонтерів Віталій Галас, заступник начальника відділу прикордонної служби «Дяково» з персоналу, майор Дмитро Судома, заступник начальника відділу з персоналу Мукачівського прикордонного загону Сергій Саранча, координатор Руху підтримки Закарпатських військових – Виноградів Михайло Роман, в. о. голови районної організації «Спілка жінок України», керівник районного відділення організації «МАЛІЖ» Марія Конкіна, заступник голови райради ветеранів війни і праці Мальвіна Савинець, родичі та друзі покійного.
На столі мерехкотіло полум’я запалених свічок. Зі словами щирої подяки за наші мирні кордони і чисте блакитне небо над головами до загиблого Вадима Турченка і з настановами шанувати його пам’ять і любити неньку-Україну, виступили Віталій Любка, Марія Сігетій, підполковник Олег Тищук, Марія Конкіна. Школярі підготували зворушливу концертну програму. Познайомили і з автобіографією героя: «Народився Вадим Турченко 20 листопада 1974 р. Розпочинав свої трудові будні з охорони державного кордону на КПП «Вилок». Ніс службу на різних прикордонних відділеннях Закарпатської області. Прикордонній службі віддав 22 роки свого життя. За несення військової служби був нагороджений орденом «За хоробність». У 2015 році інспектор прикордонної служби І-ої категорії, командир І-ої групи відділення прикордонного контролю, старший прапорщик Вадим Турченко був мобілізований до складу збройних сил, які брали участь в АТО на території Донецької області в секторі «М». Помер 31 березня 2015 р. під час несення служби у районі міста Маріуполь. З дружиною Єлизаветою виховував двох доньок».
Тремтячим голосом, не приховуючи хвилювання, поділився спогадами про ту страшну, темну дощову ніч, коли їм з невісткою повідомили про сумну звістку, і про те, як героя зустрічали всім селом, сват Вадима Турченка – директор Матіївської дев’ятирічки Василь Шетеля і зазначив: «Відсьогодні Вадим Турченко з меморіальної дошки щодня буде зустрічати і проводжати наших учнів, і нагадуватиме кожному з нас про те, що він віддав своє життя, аби ми жили у мирній країні». А внук покійного Дмитрик прочитав вірш про дідуся.
Право відкрити пам’ятну дошку надали дочкам покійного героя – Діані Шетелі та Ірині Турченко. Затим священники греко-католицьких громад сіл Матієва о. Роланд Бевзе та Фанчикова о. Михайло Потуханич відслужили заупокійну панахиду за загиблим Вадимом і всіма полеглими на полі бою героями та освятили встановлену дошку. Відтак, до пам’ятного знаку з шаною та вдячністю присутні поклали квіти. Пам’ять про загиблого воїна, який віддав своє життя за цілісність України, вшанували хвилиною мовчання.
Наталія Кобаль