Купайтеся безпечно!

Зважаючи на підвищену температуру повітря, люди намагаються провести свій відпочинок поблизу води на річках, озерах, ставках та інших водоймах.

Однак не всі зважають, що купатися та відпочивати можна лише у місцях, визначених місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування за наявності паспорта пляжу і розгорнутого рятувального поста. Безпечні громадяни надалі продовжують надавати перевагу стихійним та необлаштованим місцям для купання, тому, як наслідок, статистика
травматизму та загибелі у воді щороку збільшується.

Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Необхідно звернути особливу увагу на пояснення  юнацтву правил поведінки на воді дітям. Тож нагадуємо правила безпечної поведінки на воді: діти повинні купатися обов’язково під наглядом дорослих; вчитися плавати потрібно під керівництвом інструктора або батьків; не купайтеся i не пірнайте у незнайомих місцях, це можна робити у спеціально відведених місцях; не можна запливати за обмежувальні знаки; слід дуже обережно поводитися на надувних матрацах та іграшках, особливо, коли є вітер або сильна течія; якщо течія вас підхопила, не панікуйте, треба пливти за течією, поступово i плавно повертаючи до берега; не купайтеся в холодній воді, щоб не сталося переохолодження; не треба купатися довго, краще купатися кiлька разів по 20-30 хв.; не можна гратися на воді у такі ігри, які можуть завдати шкоди; не подавайте без потреби сигналів про допомогу; не пірнайте під людей, не хапайте їх за ноги; купатися рекомендовано вранці i ввечері; не слід купатися наодинці; не підпливайте до коловоротів та плавзасобів; не стрибайте головою вниз у місцях, глибина яких вам невідома; не вживайте алкогольні напої. Пам’ятайте, що вода приховує у собі небезпеку. Зробіть усе можливе для того, щоб не допустити трагедії!

Михайло МАРУШКА, т.в.о. начальника Берегівського районного управління ГУ ДСНС України у Закарпатській області