Гортаючи сторінки історії

16 грудня наша районка святкуватиме славний 75-річний ювілей. Для газети це, начебто, і не багато. Та, гортаючи сторінки старих газетних підшивок, мимоволі усвідомлюєш, що то ціла епоха… Разом з жителями району, «Новини Виноградівщини» пережили різні політичні устрої, починаючи з часів комунізму, коли майже кожен матеріал висвітлював звитяжні досягнення героїв соцтруда, оспівував оди комунізму, і до сьогодення, коли світ охопила короновірусна пандемія COVID-19, а в Україні запроваджується система децентралізації щодо поділу районів… Газетярські будні ніколи не були легкими. Та наші труднощі завжди були другорядними, бо на першому місці було єдине – свіжий номер районки має вийти вчасно. Інша тема – коли листоноші рознесуть газети передплатникам, адже часто суботній номер ви отримуєте аж у середу чи четвер, а подеколи і взагалі губляться передплатні формуляри. Це – одвічна проблема, про котру ми писали неодноразово. Тим не менше, відрадно, що попри труднощі та негаразди з доставкою свіжої новинки ви й надалі залишаєтеся з нами.
З нагоди ювілею, пропонуємо вашій увазі кілька публікацій, у котрих розкажемо, як все починалося…

«Новини Виноградівщини» – громадсько-політичне видання Виноградівського району. Наша газета була третьою з районок, що почали виходити в краї після визволення і возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною. Перший номер газети побачив світ 16 грудня 1945 року. За свідченнями очевидців, її безкоштовно відправляли у села району, у першу чергу – в сільські ради, а також інтелігенції району та іншим активістам. Листонош тоді ще не було, а тому доручили начальнику міліції, щоб його працівники на конях відвезли газету у кожне село. Тоді це була окружна газета «Сталінський прапор», яку земляки величали «новинкою». Була вона за обсягом маленькою, двополосною. Творилася в нелегких умовах способом ручного набору. Згодом районна газета почала виходити 4-полосною. А з лютого 2009 року – 8 сторінок.
За майже 8 десятиліть часто мінялися редактори газети. В різні часи ними були Микола Пацкан, Іван Драгуський, Михайло Маріяш, Михайло Юрченко, Росіта Паллаг, Михайло Кічковський, Ганна Бідзіля, Володимир Данчук, Мальвіна Савинець, Василь Кіш, Маргарита Станко, Наталія Кобаль.
Оскільки газета була заснована як державна, із зміною влади та державного устрою, змінювалася і її назва: 28 жовтня 1958 року колишній «Сталінський прапор» змінив назву на «Прапор комунізму», а 1 січня 1991 року згідно рішення четвертої сесії районної ради народних депутатів 21 скликання – «Новини Виноградівщини». У березні 1957 року засновано дубляж «Nagyszőlős-vidéki Hírek» (переклад на угорську мову). За весь цей період засновником районного часопису була районна рада. Відтак, згідно рішення районної ради «Про реорганізацію КП «Виноградівської районної друкарні» та КП редакції районної газети «Новини Виноградівщини» від 27.03.2008 р. №316, припинено їх діяльність шляхом злиття в один суб’єкт господарювання з новою назвою КП «Районний редакційно-видавничий комплекс «Новини Виноградівщини». Відтоді засновником комунального підприємства стали Виноградівська районна рада та Виноградівська районна державна адміністрація.
На виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» КП «РРВК «Новини Виноградівщини» з 22. 12. 2018 року шляхом перетворення реорганізовано у ТОВ «РРВК «Новини Виноградівщини». Засновником товариства став трудовий колектив. Проте, не обійшлося і без жертв – з цього часу призупинив свою діяльність угорський дубляж газети. Тим не менше, «Новини Виноградівщини» виходять щосуботи, інформуючи населення району про нововведення та важливі події з життя району.

Наталія КОБАЛЬ