Голубарі «Севлюша» підсумували спортивні досягнення своїх птахів

Спортивно-поштовий клуб «Севлюш» був створений у 2016 році. Щороку він поповнюється молодими голубівниками. Справжню насолоду, за словами в.о. голови спортивно-поштового клубу «Севлюш» Олександра Штефана, одного із найкращих в Україні знавців світових брендів спортивних голубів – це мозаїка літаючої зграї над будинком, віртуозність кожного окремого голуба, мелодійність воркування в голуб’ятні, демонструючи грацію руху при ходьбі, стиль, висоту і довгу тривалість польоту. Це і є унікальність виду пташиного мистецтва, яке демонструється на землі і в польоті. Бо ж для голубів на землі проводять виставки, олімпіади, конкурси і семінари, у польоті перевіряють гон на висоту, дальність і швидкість польоту, час повернення голуба до своєї голуб’ятні від точки випуску.


Виставки голубів організовували, починаючи з 2006 р., потім – 2008 і 2010 рр. Організаторами першої виставки стали Юрі Штефан й та Павло Гриньо. При підтримці тодішнього голови Виноградівської державної адміністрації Михайла Кочіша, голубівника, завідувача районним відділом освіти Василя Беленя та голови обласного спортивно-поштового клубу Василя Балажа виставка була проведена в міській ЗОШ № 8. Представляли своїх птахів 64 голубівники району, а у наступних двох, обласних, – майже 500 з Ужгорода, Мукачева, Чопа, Батьова, Берегова, Виноградова, Королева, Іршави, Хуста, Тячева, Солотвина… Участь у виставках брали голубівники, чиї вихованці перемагали на польотах різних дистанцій. Це – Олександр Паллагі, Василь Балаж, Янов Добої, Олександр Токач, Василь Скоблей, Віктор Гарячий, Юрій Штефан, Ернест Югас, Дезидер Ціппер, Юрій Канюк, Дюрій Бігорі…


Цікаву думку висловив, голубівник із 40-річним стажем розведення і учасником спортивних змагань зі своїми вихованцями Ернест Скиба, котрий жив у селищі Батьово, а нині мешкає в Угорщині: «Голубів можна просто тримати, днями їх ганяти, не добиваючись ніяких результатів. Це найбільш просте й легке заняття, але разом з тим і малоцікаве, і досить витратне. Зовсім інша справа – тримати голубів, займатися селекцією, і перемагати у польотах».


«Хто не знає особливості голубів, тому візуально важко відрізнити спортивного птаха від декоративного. Спортивні відрізняються від інших своїми розумовими здібностями та спортивними досягненнями», – на таких порівняльних характеристиках зосередив увагу присутніх голова клубу «Севлюш» Олександр Штефан під час відкриття підсумкового засідання клубу та його роботу за 2023 рік, що проходив нещодавно у Вілку.
Проведено два семінарські заняття: «Розведення та розмноження, підбір батьківських пар племінного матеріалу; тобто взаємозв’язок між інбридингом та зростанням життєздатності при аутбридингу» та «Завдання голубівників клубу в 2024 р. отримати хороших показників від відмінних голубів; залучення до клубу молодих, перспективних голубарів, які зі своїми вихованцями досягатимуть високих результатів у міжнародних змаганнях спортивно-поштових голубів».


Адже, кожний член клубу є власником своїх підопічних, завжди із хвилюванням очікує на швидке повернення птаха долаючи Карпатські гори, а іноді і деякі сусідні держави – Угорщину, Румунію, Словаччину із швидкістю меншою (від 65-85 км. за годину) ніж таких же голубів рівнинних центральних та східних областей України.


Так, наприклад із 8-ми польотів, учасниками яких були 27 голубарів клубу і 506 голубів, швидкість першого голуба на відповідній дистанції, була встановлена:


Найбільша швидкість голуба 1530.53 (подана в таблиці) лінії Десмет – 75% і Копман – 25%.
Голубівники клубу обмінялися досвідом, враженнями та успіхами на коротких і середніх дистанціях. При обговоренні прийняли участь Степан Кузьма, Олександр Галай, Іван Балаж, Руді Балаж, Федір Лемак, Янош Пушкаренко, Фері Петровці, Тіберій Лендел та інші, які зійшлися на думці, зо козирною картою голубарів поштово-спортивного клубу «Севлюш» є методи селекції для здійснення культурного розвитку та збереження генофонду спортивного голубівництва. Більшість голубівників-селекціонерів поштово-спортивного клубу «Севлюш» орієнтуються на західні лінії (породи, раси голубів). Це – Арден, Янсен, Копман, Шткельбаут, Десмет та інші. Причина одна: кожний із названих вище голубоводів ставить перед собою визначену мету; починає свою селекційну роботу з відбору потрібного племінного матеріалу, який формує із одержаного потомства, відбором кращих.

У кінці підсумкового засідання відбулося нагородження переможців у 8-ми польотах (див. таблицю) кубками, вимпелами, цінними подарунками. Наймолодшому голубареві – 7 років, а найстаршому – 76 , які також отримали нагороди.


Володимир Щур, член клубу