БЛАГОДІЙНИЙ КОНЦЕРТ НА ПІДТРИМКУ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ВІЙНИ

Антикварні брами, світло у вітражах, стародавні шати католицизму і цілий внутрішній світ у полоні живої музики, яка захопила собою храм у м. Виноградові. Незвична аура римо-католицького костьолу вражає, адже вона по особливому дозволяє відчути душевну гармонію, витонченість та важливість події.
Минулої неділі у римо-католицькому храмі Святого Яна Капістрана відбулася благодійна акція на підтримку постраждалих від воєнних дій. В акції взяли участь ансамбль скрипалів учнів Виноградівської мистецької школи ім. Бели Бартока (кер. М. Телек), камерний хор викладачів мистецьких шкіл (кер. С. Гнетило) та аматорський народний оркестр народних інструментів Виноградівського міського будинку культури (кер. ЗПкУ В. Марушка).
Колективи школи мистецтв впевнено займають високі позиції у мистецькому житті міста. Музичні програми, які відшліфовані професіоналами своєї справи, несуть морально-емоційне задоволення для слухачів. Без сумніву – це результат багатовекторної репертуарної політики і самовідданих зусиль керівників колективів. Не менш важливу роль у реалізації творчих задумів відіграють і музиканти: оркестранти, хористи.


Захід розпочався з виступу ансамблю скрипалів школи (кер. М. Телек), у виконанні яких майстерно прозвучала одна з найкрасивіших кантат Д. Перголезі на слова старовинної молитви про страждання Богоматері перед хрестом Ісуса «Stabat Mater» та інструментальної обробки О. Гоноболіна української народної пісні. Їх гра була не по-дитячому зріла, яскрава, вражаюча.
Чимало задоволення слухачі отримали від спілкування з живою музикою. Підібрані композиції створювали атмосферу приємного дружнього спілкування виконавців з слухачами. Оркестр дарував музичні акварелі-замальовки, з багатством тону і побудови, але прозорі і легкі. Вишукане «Інтермецо» І. Масканьї, романтична «Серенада» Ф. Шуберта та невгамовна сила «Вівальдіани» П. Мартіна вдало підкреслили мету заходу.
Неймовірне задоволення отримали слухачі від співу камерного хору: «Ave Maria» Д. Каччіні, «Panis angelicus» Ц. Франка – незвична височина і молитовність музики не залишили байдужими поціновувачів. Лірико-філософська «Мелодія» М. Скорика змінювалась колоритним кончерто гросо «Палладіо» К Дженкінса і переможним хором «Завоювання раю» А. Вангеліса. Пісня О. Білаша «Два кольори» звучала як одкровення, як молитва за нашу перемогу.


Музичні композиції, які водночас були затишними, теплими і, подеколи, різкими, – давали змогу поринати кудись у вищі світи, чистити свої душі від негативних емоцій.
Хвилиною мовчання зал вшанував пам’ять героїв, які поклали життя за незалежність нашої країни.
«Молюсь Тобі, Господь!» – звучало на завершення акції у старовинному храмі. І слухачі в залі, разом з хором співали в унісон відомі частини. Шаленими оплесками закінчувався кожен номер заходу. Такий собі виплеск емоції в нашому буремному житті. Скептики скажуть: не час організовувати такі акції, концерти, бо криза, війна і т. д. А жити коли? Краще не відкладати нічого на завтра. Все буде – Україна!

Виноградівська ДШМ ім. Б. Бартока