Активний громадський діяч, підприємець та благодійник

Минулого понеділка на сторінці «Асамиблея громадських рад Закарпаття» у facebook було опубліковано цікаву статтю про знаного на Виноградівщини засновника торгової марки натуральних соків «Драгун», які виготовляють у Вербовці Володимира Драгуна. Тут йдеться про серію публікацій з циклу статей про героїв книги Ф. Харути та М. Палінчака «Синтез досвіду та ділової конкретики у реалізації громадських ініціатив». Тож і ми вирішили зробити її передрук на шпальтах районки.

Підприємець та член Національної спілки журналістів України Володимир Драгун належить до генерації молодого покоління підприємців, яке сформувалося уже за роки проголошення незалежності Української держави. Йому притаманний європейський підхід до вирішення економічних питань, при якому враховуються моральні й духовні запити суспільства, необхідність надання підтримки для розвитку літератури, культури, мистецтва.
Народився Володимир Драгун 22 лютого 1975 р. у селі Новоселиця Тячівського району. Батько – Михайло Іванович був робітником, але його улюбленою справою було садівництво.
Мама – Юлія Юріївна також була робітницею, однак її захопленням були вишивання і художня література. До того ж вона все життя писала вірші, але не поспішала їх друкувати, простотворила для душі. Уже пізніше, за підтримки синів – Володимира і Михайла та чоловіка вона випустила багато книжок для дітей і дорослих, стала відомою літераторкою на Закарпатті і далеко за його межами.
Після закінчення середньої школи Володимир Михайлович спробував, як мовиться, смак робітничого хліба, відслужив дійсну службу в армії. Звільнившись у запас, довелося йому і в Сибіру працювати, і в Чехії, Словаччині, Німеччині. Він уважно придивлявся до умов, форм і методів господарювання, робив свої висновки, ділився думками з батьком, братом і, звичайно, з мамою, яку в родині надзвичайно поважають і шанують, люблять. Разом вирішили, що бути закарпатцем і не використовувати даровані Всевишнім можливості для господарювання – просто гріх. Так і започаткувалася відома сьогодні в Україні та Європі фірма ФОП «Драгун», яка виробляє унікальні за смаковими, поживними, лікувальними властивостями екологічно чисті фруктові соки. Для цього родина купила 20 га землі у селі Вербовець. На цій площі під керівництвом батька посадили яблуні, груші, черешні, сливи. Трудилися всі – дорослі й діти. Невдовзі, починаючи з 2015 р., випустили перші партії власної продукції. Переживали, звісно, як сприймуть, оцінять її люди. Проте побоювання були марними. Соки фірми ФОП «Драгун» припали всім до смаку. Зі щедрою душею і щирим серцем Володимир Драгун від імені своєї родини безкоштовно, як подарунок, привозив смачнющі соки у дитячі будинки, школи, дитсадки, лікарні, будинки для літніх людей – у Виноградові, Солотвині, Хусті, Перечині, Вільшанах, Перехресті. Не одну партію відправив у військовий госпіталь у Мукачево, воїнам 128-ї гірсько-карпатської бригади, яка воює на Сході України.
Благодійна діяльність Володимира Драгуна нині набула нових форм. Він сприяє виданню книг закарпатських авторів, неодноразово дарував чималі бібліотечки українцям Румунії, Словаччини, Чехії. Для студентів факультету міжнародних відносин Ужгородського національного університету допоміг у придбанні комп’ютерної техніки, сучасного технічного обладнання аудиторій тощо.
Хотілося б сказати ще про одну з характерних рис Володимира Михайловича – потяг до знань. На його переконання, сучасний підприємець повинен бути ще й інтелектуалом. I підтверджує це на ділі Він успішно закінчив історичний, економічний факультети Ужгородського національного університету. Зараз у цьому ж виші завершує навчання у магістратурі на факультеті міжнародних відносин.
Володимир Михайлович, як член Національної спілки журналістів України, часто виступає на сторінках регіональних засобів масової інформації з матеріалами, у яких ділиться з молоддю думками і пропозиціями щодо важливості участі в громадській роботі у процесі громадянського становлення особистості.
Звичайно, така активна діяльність підприємця Володимира Драгуна схвально сприймається. Йому щиро вдячні і дорослі, і діти. Сам він каже, що це для нього найвища нагорода, хоча й офіційних нагород вже має чимало. Серед них: грамота від Виноградівської районної державної адміністрації за активну участь у громадському житті територіальної громади, особистий ваговий внесок у покращення благоустрою Вербовецької сільської ради, Почесна грамота Виноградівського міського голови, грамота голови Закарпатської обласної ради за активну благодійну, волонтерську діяльність, спрямовану на підтримку закарпатських військових у зоні АТО, подяка від руху підтримки закарпатських військових 128-ї гірсько-піхотної бригади.
Весною 2017 р. до них заслужено додалася ще одна відзнака – «Почесний громадський діяч Закарпаття» ІІ ступеня.

Вл. інф.