icon clock25.06.2015
icon eye31
Цікаве

ЯРМАРОК «ВИНОГРАДІВСЬКІ ПАЦЬОРКИ»

Щосуботи, протягом червня місяця, у пасажі між вулицями Миру та Шевченка проходив другий ярмарок майстрів хенд-мейду. Завершується він цієї суботи і присвячений Дню Конституції, то ж і роботи на цей раз були представлені переважно у  патріотичній символіці. В ярмарку брали участь народні умільці Виноградівщини – учасники мистецької громадської організації «Виноградівські пацьорки», котрих об’єднало спільне захоплення. Серед них вже добре знані майстри ручної справи та зовсім новачки. Різноманіття представлених робіт і те, що вони зроблені руками надзвичайно  вражає. Тут представлені вироби з глини, бісеру, мило ручної роботи, орігамі, ікебана, авторські ляльки, розпис на склі, Face-art, вишивки, канзаші, дитячі іграшки, солодкі букети.
Майстрині щиро зізналися, що успіх першого минулорічного ярмарку надихнув їх на створення нових робіт, додав впевненості, що їхня праця потрібна людям. Затим успішно пройшли ярмарки до Дня міста та до різдвяно-новорічних свят, а також дуже захопливими були майстер-класи, які проводили народні умільці, де залюбки ділилися своїми знаннями та вміннями. Користується популярністю сторінка організації в інтернет-мережі, де презентуються талановиті майстри та їхні роботи.
«Приємно, що ми вже маємо своїх поціновувачів, які не лише приходять подивитися на представлені вироби, створені руками з підручних матеріалів, а й охоче обирають їх для себе та своїх близьких у подарунки. Це означає, що наша творчість потрібна людям, нас цінують», – поділилася голова ГО «Виноградівські пацьорки» Ірина Іжганайтіс.
А відома майстриня – член національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Гал додала:«Найбільше задоволення отримуєш, коли бачиш і чуєш, що через твої роботи люди впізнають наш край, наше місто, вони подобаються і дорослим, і дітям. Тоді з’являються сили для пошуку нових ідей, вивчення народних традицій і відновлення їх в реалістичному часі».
Не дивлячись на спеку, похмуру чи дощову погоду в пасажі – радісно, світло і тепло від щирих та привітних облич майстрів, від теплоти їхніх рук і сердець, якими вони зустрічають кожного перехожого, радо пропонуючи свій виріб. А вибрати є з чого, на будь-який смак чи свято. Неможливо пройти повз вишивок Наталії Копинець та Ганни Пойдин, фітокомпозицій Марії Олашин, робіт у стилі орігамі Магдалини Азізової-Чонка, прикрас Катерини Шуби та виробів із бісеру Тетяни Ворон, привертають увагу своєю ніжністю витвори Тетяни та Люби Шпак, гачкованих Оксани Свищо, манять солодким ароматом букети Оксани Копча, захоплюють картини на склі Наталії Фабіан, а дітям подобається її face-art. Найвідомішою візитівкою для гостей нашого міста є сувеніри з глини Ольги Гал, а прикраси у стилі канзаші Ірини Іжганайтіс вже давно припали до душі всім нашим модницям. Подивував шанувальників прекрасного своїми оригінальними виробами Максим Логойда. Останні роки високо цінуються вироби ручної роботи, які не тільки мають таку важливу властивість, як індивідуальність, але й несуть у собі позитивну енергетику його творця. Отримати в подарунок такий авторський сувенір приємно будь-кому, адже він зроблений з душею. Це презент, який не тільки радує око, доповнює інтер’єр, а завжди нагадуватиме про того, хто його підніс, адже він – особливий.


Любов ТОКАЧ