icon clock11.08.2015
icon eye45
Цікаве

ЧИ БЕЗПЕЧНІ КАВУНИ І ДИНІ ПРОДАЮТЬ У ВИНОГРАДОВІ?

Нещодавно в ЗМІ пройшла інформація про те, що в продажу на ринки України надійшли дині і кавуни з перевищеним вмістом нітратів. А чи безпечні баштанні плоди продають у Виноградові? – вирішили поцікавитись ми. Адже й до нас їх фурами привозять із Херсонщини, звідки «родом» дині, котрі, за висновками фахівців, уміщували високу концентрацію нітратів. Коментар на цю тему «Новинам Виноградівщини» надали директор міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини Юрій КАЧУР та лікар-хімік, завідуючий хімвідділом лабораторії Михайло КЛАНТЮК.  Юрій Юрійович: «Перевищення вмісту нітратів у кавунах досі не спостерігалося. Завищену концентрацію показують під час аналізу пошкоджені або биті плоди. Бувало, що продавці надавали нам такі, ми досліджували їх. А ось щодо динь, то  був один випадок, коли нам для аналізу надали теж трохи пошкоджений плід. Його дослідження вказало на вдвічі перевищений допустимий рівень нітратів. Відтак ми повторно відібрали інший із тієї ж торгової точки. Аналіз непошкодженого плоду вказав норму. Тож тільки такі й вартує купувати. В іншому випадку кавуни й дині становлять небезпеку для здоров’я. Щодо величини плодів, то вибирати краще середні, однак показник великих також у межах норми. Втім, усе залежить від того, як відбирати пробу – якщо більше взяти від зеленої шкірки кавуна, то перевищення вмісту покаже обов’язково. Всі нітрати – в самій шкірці, тоді як у м’якоті ми констатуємо норму. Тому, відрізаючи шматок для дитини, давайте їй лише стиглу частину кавунів і динь, подалі від шкірки. Показники вмісту нітратів червоної м’якоті і блідої частини навіть одного й того самого плоду, звісно ж, відрізняються».
Михайло Михайлович: «Вміст нітратів у рослинницькій продукції – це наслідок вживання азотних добрив, які поступають у грунт. Якщо їх концентрація завищена – то, відповідно, і в рослинах фіксуватиметься перевищений вміст нітратів. Але до цього може призвести не тільки селітра, але й надмірна концентрація гною. Між іншим, дорожнеча добрив все-таки дається взнаки. Буває, навіть самі сільгоспвиробники кажуть: «Наші овочі можете не перевіряти на вміст нітратів. Адже селітра зараз така дорога, що нам не вигідно підживляти рослини цим добривом».
Юрій Юрійович:«Але ж нашкодити можна й курячим послідом. Його вживання часто-густо спричиняє перевищення вмісту нітратів. Люди думають, що то безпечне добриво, а в ньому висока концентрація азотних речовин. Показники аналізу плодів, вирощених на грунті, обробленому надмірно концентрованим розчином курячого посліду, може аж зашкалювати. Але найстрашнішим є те, що нітрати можуть переходити в нітрити. А це набагато сильніша отрута».
Михайло Михайлович: «А на надрізані кавуни і дині може потрапити не тільки пилюка, але й вихлопні гази, а відтак – важкі метали. Тож краще брати цілісний плід. Тим більше, хтозна чи чистим ножем розрізано на ринку той кавун чи диню. А які руки могли випадково торкнутися шматків плодів при розрізанні чи накриванні їх поліетиленовою плівкою? До того ж ринок – це відкрите середовище. Уявіть: спека – і плівка. Втім, якщо просто перед тобою розрізали цілий кавун чи диню й ти відразу ж купив і поніс додому, то чому б ні? Але якщо шматки накриті плівкою стоять під сонцем – тоді краще не купуйте. З’їсте такий ви чи дитина – велика ймовірність харчового отруєння, розладу шлунково-кишкового тракту. А ось стосовно нітратів – отруєння може бути більш важчого характеру і перебігу захворювання, спричиненого ними. Щодо гігієни споживання баштанних, то їх обов’язково перед вживанням в їжу потрібно мити. Сьогодні ж аналіз зафіксував такий вміст нітратів у кавуні: 7, 9 мг/кг – у червоній м’якоті  (допустимий рівень концентрації нітратів у кавунах – до 60 мг/кг). Що стосується дині, то дослідження її проби вказало на 39, 9 мг/кг (при допустимому рівні до 90 мг/кг). Ці баштанні відібрані для аналізу на оптовому ринку у Виноградові. До слова, на кожній точці продажу баштанних продавець на вимогу покупця повинен надати сертифікат на вміст нітратів.
Юрій Юрійович: «Причому не вартує купувати собі портативні побутові нітратоміри. Вони дають не точні показники, в них велика похибка аналізу.  Достовірні дані дають тільки стаціонарні нітратоміри. Хімічним методом проведені аналізи можуть робити тільки наша, центральна лабораторія і лабораторії ветсанекспертизи, які є на ринках. А портативні нітратоміри не реєструються як стандартні. Тож краще зважайте на те, аби продукція, яку хочете придбати, була сертифікованою. Причому звертайте увагу на санітарні умови продажу, зокрема, аби баштанні обов’язково розміщувалися на прилавках, а не на землі, щоб були без впливу сонячного проміння. Аби продавці мали дозвіл на продажу, сертифікат якості даного продукту. До речі, баштанні, які реалізуються, приміром, на оптовому ринку, привозяться не тільки з Херсонщини, там можна придбати й вирощені на Виноградівщині, зокрема, в Гетені та Оклі.
Ганна КОБАЛЬ