icon clock06.05.2015
icon eye54
Цікаве

ЦИРК-ШАПІТО «ГРУЗІЯ» – З ЛЮБОВ’Ю ДО УКРАЇНИ

Незабаром до Виноградова приїде Цирк-Шапіто «Грузія» (директори –  подружжя Араз Гулієв та Манана Тілкавашвілі). І знову, як і завжди, яскравій феєричній шоу-програмі радітиме дітвора. Але цей цирк – незвичайний, не такий, як решта. Чим саме особливий? Любов’ю до України та волонтерською діяльністю з метою підтримки учасників АТО. Так-так, йдеться про грузинів. Почувши про це, ми зацікавились цим проектом та запросили до розмови одного з директорів Цирку-Шапіто «Грузія» Манану ТІЛКАВАШВІЛІ. Отож, її розповідь:

– Я родом із Грузії, народилася в старовинному містечку Кахи, названому колись на честь правителя. На Україну наша сім’я приїхала в 1991 році, сину тоді було 2 роки. З того часу проживаємо в Тернопільській області, в місті Чортків. Син уже закінчив інститут, академію, наразі вступив до аспірантури й без України свого життя не уявляє.
Я ж за спеціальністю юрист та хореограф. Але життя внесло свої корективи і цирк став нашою сімейною справою. Мій чоловік Араз Гулієв працює в цирку вже три десятиліття, а я – 11 років.
Війна на Сході України до глибини душі вразила весь наш колектив. Тривожно, неспокійно на душі, але ми не виїхали до Грузії, не покинули країну, яку полюбили всім серцем і котру ми, грузини, вже вважаємо своєю другою Батьківщиною. Натомість наш колектив підготував чудову циркову казку «Золотий вогонь Грузії» про перемогу добра над злом. Її ідея – Україна переможе. Потрібно тільки вірити й боротися. Ми вже гастролювали з цією цирковою казкою містами України, глядачі в захопленні! Нікого не може залишити байдужим історія про казкового Коваля, вогняне шоу та виступи повітряних гімнастів, еквілібристів, жінки-«кішки» та наших дресированих тварин. Але головне – частину від доходів нашого цирку після концертів кожного міста ми перераховуємо на підтримку Української Армії. Це наш внесок у перемогу добра над злом, миру – над війною. Іще – ми проводимо безкоштовні благодійні циркові програми для дітей з сімей учасників АТО, вимушених переселенців зі Сходу України та для дітей-сиріт. Приміром, у Вінниці благодійну циркову казку наш колектив презентував для 600 юних глядачів цих категорій, 450 – у Коломиї, так само відпрацьовуємо ми й у інших містах України.
До речі, я – волонтер. За покликом серця займаюся волонтерською діяльністю. Грузія та грузини підтримують Україну в її боротьбі за збереження миру та цілісності держави. В зоні АТО є навіть добровольчий грузинський батальйон. Свого часу Україна підтримувала Грузію, а тепер, коли за тим же сценарієм розгортаються воєнні дії на Донбасі,  грузини не стоять осторонь. До прикладу, моя сестра Нана разом із іншими студентами з українськими державним прапорами виходили на мітинг, який відбувався в Тбілісі в часи Майдану. Грузини підтримували Революцію Гідності, співали Державний гімн України… Минув час і декілька грузинів уже загинули в зоні АТО. Біль огортає мою душу й тоді, коли згадаю, що 18 моїх знайомих, молодих хлопців із Тернополя полягли на Сході України. Тож як можна бути байдужим? Тому закуповуємо медикаменти для госпіталів або перераховуємо кошти на придбання ліків для порятунку поранених або ж для потреб військових у зоні АТО. Бачиш скалічених війною молодих хлопців – і серце кров’ю обливається. Була недавно в одному з госпіталів, а там, кажуть, 52 поранених. Я відразу ж попросила реквізити банківського рахунку і перерахувала кошти. А для Чернівецького госпіталю я закупила ліки. Щодо Виноградова, то тут ми хочемо налагодити співпрацю з вашими місцевими волонтерами. Також проведемо безкоштовну благодійну циркову програму для дітей з сімей учасників АТО, вимушених переселенців зі Сходу України та для дітей-сиріт. А після концертів, які відбудуться у вашому місті, також перерахуємо кошти на рахунок волонтерської організації.
У колективі нашого цирку 24 чоловік – є і грузини, і українці. Наша машина їздить з українським та грузинським державними прапорами. Поки війна в зоні АТО не закінчиться – ми будемо допомагати, як тільки зможемо. Я щодня молюся за мир в Україні. Більше того – весь Цирк-Шапіто «Грузія» – директори, артисти, працівники – ми всі дуже хвилюємося за долю нашої держави. Щодня зранку, стоячи пліч-о-пліч, тримаючись за руки, молимося Господу за Україну. Дай, Боже, миру цій квітучій землі…


Ганна КОБАЛЬ