icon clock27.11.2015
icon eye28
Цікаве

У НОВОМУ СЕЛІ РОБИЛИ АДВЕНТСЬКІ ВІНОЧКИ

Адвент (від лат. adventus – прихід) –  назва періоду Різдвяного посту, що побутує серед християн Католицької церкви та деяких протестантів. Адвент – час очікування, передує Різдву Христовому, у цей час триває піст та підготовка до свята. У східному християнстві Різдвяний піст триває 40 днів.
Адвент починається за чотири тижні до Різдва в період від 27-го листопада до 3 грудня, а завершується 24 грудня. Духовний сенс Адвенту подвійний. По-перше, це час радісного очікування, період готування до святкування Різдва, по-друге, час для роздумів про прийдешнє друге пришестя Христа. Перші свідоцтва про святкування Адвента у західній церкві належать до IV ст. (380 рік), коли Сарагоський собор запровадив особливі правила богослужінь від 17 грудня до свята Богоявлення.
На час Адвента припадає низка католицьких свят: св. Барбари, св. Миколи тощо. В ці дні печеться різдвяне печиво, готуються чи купуються подарунки. В громадських місцях встановлюються ялинки, влаштовуються різдвяні базари. Основними кольорами Адвента під час прикрашання вінків, різдвяних базарів та ін. здавна є червоний (як символ крові Христа) та зелений (символ вірності віруючих Христу і його вірності віруючим, символ надії).
Однією з найвідоміших традицій, що стосуються Адвента, є адвентський віночок – вінок з ялинкових гілок, в який вплетено чотири свічки. У першу неділю запалюється одна свічка, в другу – дві і так далі, тобто стає з кожним днем все світліше. В день Різдва запалюються всі свічки, символізуючи тим самим світле свято. Такими вінками прикрашаються як церкви, так і помешкання віруючих. Ще одна відома традиція – Різдвяний календар для дітей, розділений на квадрати за кількістю днів Адвента, де за кожним листочком з датою, розташована коробочка з ласощами.
Ці традиції підтримали й новосільчани. За сприяння греко-католицького священика о. Миколи Горонгозо та зав. сільської бібліотеки-філії Мелінди Молнар було проведено захід, на якому мами разом із своїми дітьми виготовляли адвентські вінки. Для цього завчасно приготували підручний матеріал: зелені гілки, шишки, сухі пелюстки квітів, свічки, різнокольорові стрічки. Ці вінки були освячені, після чого, діточки радісно несли додому, власноруч виготовлені різдвяні символи.
Ріта МЕЗЕЙ