icon clock23.12.2014
icon eye29
Цікаве

У КОЖНІЙ МИТІ РІЗНОБАРВНОЇ ПАЛІТРИ Є ВІЧНОСТІ ЗЕРНО

У читальному залі міської бібліотеки відкрилася виставка картин ветерана Великої Вітчизняної війни, патріота нашого міста, художника-аматора Анатолія Самуса. Свого часу він закінчив художнє училище, а коли почалася війна вступив до танкового, звідки й пішов на фронт. Цьогоріч йому б виповнилося 92 роки, та, на жаль, дожити до цієї дати митцю не судилося. Але, як кажуть, мистецтво повинно жити, тож для своїх земляків виставку картин свого батька презентував син Василь. Це лише частина з його доробку, яким Анатолій Назарович активно зайнявся тільки після виходу на заслужений відпочинок. Чимало робіт зберігається у приватних колекціях друзів та знайомих.
Коли Анатолій Назарович пішов на фронт, йому ще не було вісімнадцять. Він був танкістом, воював за Сталінград, пройшов і Донецький кряж, де, на жаль, сьогодні проходять бойові дії, а також визволяв Кримський півострів, в якому зараз панують інші хазяї.
Анатолій Назарович ніколи не любив говорити про війну, хоча на його долю випали нелегкі випробування. Але це не зробило його жорстоким, навпаки, він був дуже чуйним і уважним до людей. Хто би міг подумати, що чоловік, який впритул бачив смерть та дивом вижив лише завдяки лікарям, малюватиме запашні і барвисті квіти. Це тому, що День Перемоги 1945-го року в нього завжди асоціювався з букетами бузку, гвоздик, маку, котрими осипали солдатів-визволителів, що поверталися з фронту. Тепер вони розквітають на його чудових полотнах, котрі змальовував переважно з уяви і які просякнуті ніжною любов’ю до нашого краю та земного життя. В кожній цій миттєвості, що закарбована пензлем, є вічності зерно тієї людини, яка відійшла з цього світу, але залишила по собі такий яскравий і барвистий слід.
Своїми неперевершеними відчуттями та враженнями від перегляду виставки поділилися начальник відділу культури РДА Василь Югас, вчитель ДШМ ім. Б. Бартока Ольга Тіводор, керуюча виставковою залою «Імпасто» Валентина Костьо, керівник  літературно-мистецького об’єднання «Диво моє калинове», громадська активістка Марія Селехман. Присутні уважно слухали спогади про батька Василя Самуса, який за волею долі нині мешкає у Калінінградській області, де закінчив війну Анатолій Назарович. Не менш захоплено відвідувачі споглядали роботи художника, які віддавали ніжністю, м’якістю і яскравим кольором.
Виставка діятиме протягом місяця. Тож завітайте з друзями, колегами, родинами і обов’язково приводьте своїх дітей, аби в ці холодні зимові дні насолодитися і зігрітися теплом різнобарвної палітри, яка буяє на цих чудових полотнах.


Любов ТОКАЧ