icon clock12.03.2015
icon eye25
Цікаве

У ВИНОГРАДОВІ ВІДБУЛАСЯ ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З МИРОСЛАВОМ ДОЧИНЦЕМ

Напередодні першого весняного свята у міському будинку культури  відбулася творча зустріч із  прозаїком, філософом, публіцистом, членом  Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, лауреатом Шевченківської премії  Мирославом Дочинцем, автором близько двадцяти книг. У переповненій залі було чимало шанувальників його творчості, любителів красного письменства, які з цікавістю поринули в творчий світ одного з найпопулярніших авторів сучасності.
– Мирослав Дочинець довго йшов до свого читача і до свого Шевченка. Неймовірні завихрення долі, але письменник таки знайшов – і читача, і Шевченка, – вела мову ведуча заходу, завідувачка міської бібліотеки-філії Галина Шапко.  А відтак в канву творчої зустрічі органічно вплелися і пісенне привітання від вихованок Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока, і бук-трейлер на книгу «Вічник», підготовлений працівниками міської бібліотеки-філії, і відеофільм «Дорога до себе» зі спогадами матері про дитинство митця слова, світлинами з сімейного архіву, краєвидами його рідного міста Хуста та теплими слова про нього його рідних людей…
І, звичайно, коли зустрічаються письменник і його шанувальники, їм є про що поговорити. Тож у форматі діалогу автора з читачем у той день ми, присутні на заході, почули чимало цікавих думок та інформації від Мирослава Дочинця. Скажу від себе – сторінки мого записника зрясніли-збагатіли його влучними висловами, які, відчувалося, йдуть від самого серця, з глибин єства: «Розтерзана Україна», «Шевченко – це великий Божий подарунок, це медіум, який вгадав код української душі», «Бомба українства», «Є книга, і є целюлоза» та багато-багато інших.
Воістину, в нього талант – від Бога, а успіх – від читачів. Саме про це засвідчили щирі слова вдячності та відгуки присутніх на зустрічі шанувальників творчості Мирослава Івановича на його твори, які стали бестселерами, б’ють рекорди продажів і займають топові позиції у рейтингах книгарень України. Недивно, що вони знайшли свого читача й за кордоном – багато його книг перекладені на різні мови світу.
Читачі задавали йому питання, а він відверто і палко говорив – про феномен Шевченка, про роль книги та матері в сьогоднішньому світі, про силу людського духу та майбутнє України, а також про колег – майстрів красного письменства. «Читайте Чухрана, Мідянку, Скунця, Чендея, Томчанія», – радив Мирослав Дочинець, пропагуючи літературу Срібної Землі. Затим, презентуючи книги, розповідав про свої творчі дітища.
А насамкінець від імені читачів щирі слова вдячності письменнику за тепле спілкування та істину, якою сповнені його твори, такі необхідні в наш тривожний час, висловила організатор творчої зустрічі,  директор Виноградівської ЦБС Катерина Вашкеба. Затим великий гурт шанувальників творчості Мирослава Дочинця оточив його зусібіч, книги з автографами Шевченківського лауреата, тим більше, за видавничою ціною, розійшлися «на ура».


Ганна КОБАЛЬ