icon clock04.12.2015
icon eye27
Цікаве

ТОЙ, ЩО ЗУПИНИВ МИТЬ

У виставковій залі «Імпасто» відкрилася виставка чорно-білої фотографії нашого земляка Миколи Аврелія Керестені. Глядачам презентовані 23 роботи майже невідомого в краї священика і фотографа, який народився у 1910 році в Королеві, а все його нелегке життя пройшло у Словаччині. Будучи греко-католицьким священиком, він зазнав страждань і принижень. Та все ж репресивній машині комуністично-радянського режиму не вдалося зламати його духовну міць і змусити відмовитися від церкви.
У відкритті фотовиставки взяли участь голова райдержадміністрації Михайло Русанюк та його перший заступник Наталія Костелеба-Веремчук, керівник апарату РДА Юрій Продан, місцеві письменники, художники та фотографи.
«Багато часу Микола Аврелій Керестені присвячував молоді – вчив їх співати старослов’янські пісні, молитися, у скромному капеланському будиночку репетирував з ними вистави. Великим його захопленням була фотографія, – сказала у вступному слові керуюча «Імпасто» Валентина Костьо. – Він був членом фотогуртка, брав активну участь у виставках. Високою оцінкою його роботи у цій царині стала нагорода «Золоте яблуко» на фотовиставці у Франції, а також визнання редакцій декількох часописів. Теми митець знаходив у своєму найближчому оточенні. У спадок нащадкам залишилися світлини пейзажів, портрети мешканців Гуменного, Гажина, Сопковців, Кудловців, Камениці, а також фото дітей та молоді.Його пам’ятають як людину здобрим серцем, готовим кожному допомогти і порадити. Жоден нужденний не йшов від нього з порожніми руками, кожному був  готовий віддати останнє».
Перед тим, як його виселили з Гуменного, Лицар Духу заповів свою колекцію родині Йосипа Климчака. Привіз її до Виноградова голова Закарпатської спілки фотохудожників Володимир Ньорба, котрий вперше побачив фотовиставку у Словаччині і доклав зусиль, аби про нашого талановитого земляка дізналися й ми. «Приємно таку виставку презентувати на Батьківщині високодуховної людини, яким був Микола Аврелій Керестені. Крім того, він був ще й високопрофесійний фотограф, що мав особливе творче відчуття, зумів вловити ті миті, що стали справжніми шедеврами», – зазначив він.
Михайло Русанюк назвав твори Миколи Керестеня унікальними роботами сучасного мистецтва початку ХХ століття, які дійшли до наших днів, щоб нащадки могли споглядати, якими були наші предки, їх побут, традиції, одяг, порівняти, якою була прірва між бідними і багатими. Подякував організаторам за те, що відкрили нам талановитого священика-фотографа, світлини якого викликали надзвичайно високий інтерес не лише у фотографів, а й усіх цінителів мистецтва.
Дійсно, кожна робота фотомайстра має свою завершену сюжетну лінію, кожний кадр – справжній витвір мистецтва, зроблений раз і назавжди, людиною, що зупинила мить. Завітайте в «Імпасто», щоб через фотооб’єктив історії долучитися до прекрасного, живого, вічного.
Любов ТОКАЧ