icon clock11.12.2014
icon eye36
Цікаве

Навчання в УжНУ очима іноземних студентів

Цього року стіни УжНУ поповнились іноземними студентами, більшість із них – з країн Азії та Африки. За останні місяці вони стали настільки популярними, що виникла ідея провести опитування і дізнатися мету їхнього візиту до Ужгорода, почути, що їм довподоби в нашому університеті, а що ні. Усього було опитано 55 студентів II курсу медичного факультету.
Провідною ціллю обрання саме Ужгородського національного університету студенти назвали власне бажання (36%), 10% покладали надію на меншу оплату за навчання, ніж в інших країнах. Щодо вподобань саме медичного факультету УжНУ, більшості імпонує методика викладання (25%) та рівень освіти (13%). Досить багато індусів мешкає в готелі «Закарпаття», дехто поселився на квартирі і на запитання «Чи задовольняють їх умови проживання?», відповідали: «так, цілком» (39%).
Поява в Ужгороді темношкірих людей викликала справжній ажіотаж серед містян. Вони не оминали нагоди сфотографуватися з ними, дивилися на них із зацікавленням і питали про їхні звичаї та культуру. Іноземці ж кажуть, що їм не досить швидко вдалося знайти спільну мову з українськими студентами (25%), але хтось таки намагався це зробити (19%).
Рівень освіти, який вони отримують у виші, оцінили середньо 36% темношкірих гостей, а 12% повідомили, що освіченість в університеті на вищому рівні. Звичайно, в студентському житті їх хвилює найбільше відсутність книжок для навчання (48%) і нестача коштів на прожиття (10%).
Щиро сподіваємося, що іноземці ввіллються в дружній колектив УжНУ. І, можливо, українські студенти знайдуть в собі відвагу зробити перший крок на шляху до знайомств. Адже навіщо нам будувати додаткові бар’єри для спілкування? Будьте відкритішими для взаєморозуміння, не дарма існує твердження, що єдина справжня розкіш – це розкіш людського спілкування. (А. де Сент-Екзюпері)


Даніелла ШЕРЕГІ,
студентка 2 курсу відділення журналістики УжНУ
ФОТО Юлії Федько