icon clock18.11.2014
icon eye39
Цікаве

НОВИХ УСПІХІВ У ТВОРЧОСТІ

Кожного ранку вона поспішає на роботу. Задумана і серйозна, вся у планах на прийдешній день: як краще провести той чи інший захід, зустріч з учнями, виставку чи майстер-клас. Адже звикла з відповідальністю ставитися до роботи і працювати на совість. Якщо віддаватися улюбленій справі, то на повну. Відкрита і щира, вона завжди привітна у спілкуванні, а її посмішка заряджає лише позитивною енергетикою. Мова йде про виноградівчанку Ольгу Гал – методиста відділу культури райдержадміністрації, а ще відомої всім художниці декоративно-ужиткового мистецтва, яка займається виготовленням виробів із місцевої глини села Оноку. Її життя – той рідкісний щасливий випадок, коли робота вдало поєднується з особистими творчими здібностями і уподобаннями.
Мисткиню я знаю ще з того часу, коли вона навчалася у восьмій міській школі. Завжди старанна, слухняна, активна і дуже обдарована дівчинка вже тоді привернула увагу вчителя образотворчого мистецтва Петра Коцана. Ця співпраця педагога і юної художниці дала свої плоди. Її кращі роботи виставлялися на тематичних виставках, присвячених знаменним датам і подіям, до батьківських зборів. Ольга брала участь у різних конкурсах і завжди займала там кращі місця. Не дивно, що по закінченні школи продовжила навчання в Ужгородському училищі прикладного мистецтва за спеціальністю «художня кераміка». Але не зупинилася на досягнутому та вступила до Львівської академії мистецтв.
Їй однаково по-жіночому витончено вдаються витвори з глини, а також полотна, написані фарбами чи олівцем. Часто можна побачити мисткиню в оточенні учнів. Вони не тільки захоплюються її роботами: писанками з глини, глечиками, декоративними вазами тощо. А й під час майстер-класів, що систематично проводяться з 2010 року, намагаються самі створити своїми руками такі ж чудові витвори мистецтва. Цікаві заняття для дітей різних вікових категорій відбувалися і в районній бібліотеці (угорський відділ), а також майстер-класи Ольги Гал демонструються у програмах Виноградівського та обласного телебачення («Ранок на Тисі»), які охоче переглядають і діти, і дорослі.
Нею проведена велика науково-пошукова робота по вивченню і збору орнаментів нашого краю. Як результат у 2012 році видано в світ альбом «Традиційна вишивка Виноградівщини». Дітям дуже подобаються її чудові ілюстрації, створені до книжечки Михайла Чухрана «Пітятко». Туристи і всі охочі можуть милуватися краєвидами міста та історичними пам’ятками завдяки колекції листівок Ольги Михайлівни «Визначні місця Виноградівщини», змальованих тушшю. Широка картина минувшини відкривається перед нашими очима: «Костьол францисканців» ХVІІ-ХVІІІ ст., «Будинок колишньої реформатської парафії» 1912 р., «Стара аптека» і «Міський дім» ХХ століття та інші.
За час своєї мистецької діяльності Ольга Гал брала участь у багатьох збірних виставках, а також активно організовувала свої персональні, серед яких значне місце посідають її вернісажі до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та народних орнаментів у Виноградівському історичному музеї, керамічних виробів у галереї «Імпасто». Тож мисткиня по праву заслужила бути членом національної спілки майстрів народного мистецтва України. Бажаємо Ользі Михайлівні нових успіхів у творчості, натхнення в роботі, аби ще не раз дарувала нам радісні і світлі миті красивого.


Ельвіра ГУДАК, мистецтвознавець