icon clock11.08.2015
icon eye48
Цікаве

«КРИШТАЛЕВІ ГРОНА-2015» ДЗВІНКО ЗАДЗВЕНЯТЬ

Лічені дні залишаються до старту Міжнародного конкурсу-фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» ім. Андрія Гріги. Талановитий композитор, професіонал – він був його фундатором і натхненником,  який присвятив життя своєму дітищу. Започаткований у 1999 році, щорічно фест проводиться з 24 по 28 серпня в рамках святкування Дня нашого міста. Лауреатами та переможцями фестивалю у різні роки ставали відомі нині в Україні та за її межами виконавці: Вікторія Петрик, Марія Крумшин (Мія), Наталія Краснянська, Агнета Гриценко, Бекзат Оспанов, Рената Штіфель. Цьогоріч сімнадцятий раз збирає він учасників із різних куточків України та закордоння, вікова категорія яких – від 5 до 25 років. Молоді таланти мають можливість продемонструвати свою вокальну і хореографічну майстерність, позмагатися, знайти нових друзів, познайомитися із нашою місцевою культурою та побачити красу неперевершеного Виноградівського краю.
Організатором і засновником конкурсу-фестивалю є міська рада, а також громадська організація «Кришталеві грона». За інформацією Ольги Барничко з оргкомітету, наразі поступило близько 100 заявок із Греції, Болгарії, Вірменії, Угорщини, Білорусі, Румунії, Молдови. Багато артистів приїде з різних куточків нашої країни, серед яких і представники з Маріуполя, Донецька та Луганська, а також великі танцювальні колективи з Одеси і Вінниці. Відрадно, що буде багато представників нашої області, зокрема, Хустського району. Виноградівщина цього року теж не відстає – вже подали заявки Іванна Попович, Ванесса Стойко, але це не остаточні дані…
Програма фестивальних заходів планує бути надзвичайно насиченою. Відкриття, відбіркові тури та фінал проходитимуть в актовій залі Виноградівського державного коледжу МДУ. Традиційно культурна програма міститиме екскурсії пам’ятними місцями нашого району, вечір знайомств у «JJ-клубі» та конкурс «Міні-міс» і «Міс» фестивалю. Підведення підсумків та вручення нагород відбудеться 28 серпня під час гала-концерту у парку Перені. До слова, крім диплому та подарунка, володарі гран-прі вперше отримають статуетку у формі виноградного грона.
Нинішній фест матиме чимало сюрпризів та новинок. Кожен учасник отримає спеціальний нагрудний знак, цікаво відбуватиметься жеребкування, а оцінюватися виступи будуть підняттям табличок. У цьому році змінився й склад журі: голова – Світлана Боровик (заслужена артистка України, доцент кафедри естрадного, джазового і академічного вокалу  інституту музики ім. Глієра м. Київ), Ерік Вайда – співак, композитор (м. Київ), Едіна Ковач – хореограф, педагог, м. Фегердьормот (Угорщина), Валерій Смірнов – балетмейстер, заслужений артист України (Луцьк), Агнета Гриценко – співачка, лауреат і переможець Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, Гран-прі «Кришталеві грона-2000» (Виноградів), Евеліна Вирлан – співачка (Румунія).
Буде на конкурсі-фестивалі багато почесних гостей, зокрема, Сергій Миханчук – заслужений діяч мистецтв України, директор міжнародного фестивалю «Кришталевий жайвір» (м. Тернопіль), Валентина Цимбал – заслужений працівник культури, директор міжнародного дитячого естрадного конкурсу «Музична парасолька» (Вінниця), Ольга Дьячина – керівник зразкової студії естрадної пісні «Вернісаж» (Нетішин), Марина Мальцева – керівник народної студії естрадно-джазового вокалу, продюсер (Вінниця), Галина Білокур – викладач, методист, зав. вокальним відділом школи мистецтв м. Біла Церква, Ганна Усатюк – керівник вокальної студії «Унісон» (Херсон), Галина Гаврилюк – керівник вокальної студії «Love Studio» (м. Броди), Надія Жуковська – керівник вокальних колективів «Діти надії» та «Гардемарини» (м. Бердянськ), Борислава Білоцерківська – президент Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «Empire of arts», володарі гран-прі «Кришталеві грона» Альона Луценко (Біла Церква) та Юлія Сидорук (м. Київ), співачки Оксана Лісовські і Софія Терлецька.
Внесено корективи до програми гала-концерту, зокрема, оновився склад ведучих, «Пісню про Виноградів» виконають відома наша етноспівачка Мирослава Копинець спільно з солістом Закарпатської філармонії Олександром Товтом, а завершальні акорди гімну цьогорічного фестивалю пролунають у виконанні учениць Андрія Гріги – Мирослави Василинець, Світлани Керечан і Ванесси Стойки. Організатори планують порадувати глядачів ще й іншими цікавинками, які розкривати не хочуть. Але обіцяють жителям міста та гостям купу вражень і задоволення. Завдяки спонсорам учасники отримають подарунки та призи, серед яких і приз директора фестивалю. Висвітлюватимуть конкурс-фестиваль місцеві мас-медіа і, звичайно, районна газета «Новини Виноградівщини», яка є інформаційним спонсором цього прекрасного дійства. Тож, щиро запрошуємо на конкурс-фестиваль «Кришталеві грона-2015»!


Любов ТОКАЧ