icon clock26.08.2015
icon eye35
Цікаве

ГУРТОМ ПІДНЯЛИ ЛЕГЕНДАРНИЙ КАМІНЬ ПИНТІ

Минулої суботи неподалік Новоселиці у лісовий місцині, яка називається «Пинтьова яма», найсильніші люди нашого району і області підняли «Камінь сили» народного месника Григора Пинті. Організатори приурочили акцію річниці незалежності України. Це було справді прекрасне дійство, яке не лише принесло купу позитивних вражень усім, хто взяв у ньому участь, але й гордість за те, що ми є справжніми нащадками одного з найвідоміших опришків Карпат. Одразу пригадалося дитинство, коли бабка розповідала легенди про Пинтю-велета, який одним пострілом із гармати розбив міцні мури Хустського замку…
Хлібом-сіллю вітали чарівні новоселицькі дівчата наших уславлених силачів – майстра спорту з важкої атлетики, чемпіона і рекордсмена світу та Європи, президента спортивного клубу «Атлант» Михайла Гала, голову федерації армреслінгу Закарпаття, директора спортзалу «Спарта» Олексія Теремту, майстра спорту із важкої атлетики, директора фітнес-центру «Дарт» (Виноградів) та «Фітлайф» (Ужгород) Олександра Тимочка та всіх присутніх на святі.
Слід зауважити, що легендарний камінь закарпатським силачам піддався не одразу. Їм довелося зробити кілька спроб, і лише майже з п’ятого підходу цей велет не встояв під напором молодечих рук. Спортсмени зізналися, що їм не так просто було підняти Пинтів камінь, адже вага його, на їхню думку, більше тонни. Можливо, їм допоміг клич, яким «Новоселицькі фаттьови» (керівник Іван Рацин) підбадьорювали силачів. Радості не було меж, коли камінь повстав із землі. Його обгорнули національним стягом та вишитими рушниками. А присутні одразу ж влаштували фотосесію – кожний першим хотів зафіксувати себе на фоні легендарного «Каменя сили».
На жаль, не знайшли під каменем захованого опришками скарбу, але ведучий Святослав Гал запропонував започаткувати традицію – кидати під нього монети на щастя, а ще висловив сподівання, що так само, як колись, опришки на чолі з Пинтьою притулялися до цього «каменя сили», щоб зарядитися його міццю, місцеві хлопці, коли будуть йти до війська, приклонятимуть до нього коліна, набиратимуться сили і будуть мати звитягу захищати нашу рідну Батьківщину, відстоювати її свободу і незалежність.
Щиро вітали присутні відомого українського актора та режисера Віктора Андрієнка, який зняв фільм «Іван Сила» (презентація картини відбулася у «Дарті»). «Приємно бути присутнім на цьому заході, адже саме Карпати подарували нам відомого силача Івана Фірцака (Кротона). А завдяки вам і вашій акції Україна дізнається ще про одного героя і дійсно сильну людину – Григора Пинтю. Радий, що ми маємо таких народних героїв і, дай, Боже, щоб їх було більше», – сказав він.
На заході був також відомий письменник Олександр Гаврош – автор двох книжок про Григора Пинтю, а в ляльковому театрі за його сценарієм йде вистава про цього героя. Він завітав до Новоселиці разом із учасниками літературного фестивалю «Карпатський пегас», котрі були вражені красою місцевої природи та сільськими історичними пам’ятками, екскурсію якими їм провела Наталія Вамош.
Учасники художньої самодіяльності села підготували гостям чудову фольклорну  концертну програму з волоськими піснями і танцями, а щедрі новоселицькі господарі та господині частували солодким вином, смачною начанкою, печеними крумплями та салом.
Надзвичайно приємно, що ми стали свідками того, як оживають легенди. Впевнена, що відтепер це священне місце стане ще однією туристичною атракцією Виноградівщини, яка символізуватиме силу духу і нескорену міць українців.
Любов ТОКАЧ