Закарпатський письменник-ром став стипендіантом ПЕН-клубу

Наш земляк, прозаїк Микола Бурмек-Дюрі з села Великих Ком’ят потрапив у програму міжнародної творчої спільноти ПЕН-клуб, яка фінансує творчі проекти талановитих письменників.
«ПЕН-клуб» – міжнародна неурядова організація, яка об’єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Був створений з метою сприяння дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу.
ПЕН-клуб є неполітичною, недержавною організацією, яка перебуває в формальних консультаційних зв’язках ЮНЕСКО, має спеціальний консультативний статус в ООН. Український центр ПЕН-клубу структурно належить до цієї організації.
Цього разу ПЕН-клуб профінансував майбутні книги 40 українських авторів. Крім Миколи Бурмека-Дюрі, до списку увійшли й інші закарпатські літератори, зокрема, Андрій Любка, Тетяна Кузан, Андрій Кокотюха, Валерій Шевчук…
Микола Бурмек-Дюрі відомий за виданнями «Щоденник молодого рома-мандрівника», «Гонір дикої троянди», «Мама казали правду» та «Циган і три срібні монети», випущені у світ видавництвом «Ґражда». Його книги отримали серйозне визнання і серед читачів, і серед літературних критиків. Йому присуджено міжнародні літературні премії імені Олеся Ульяненка, імені Івана Франка, відзначено численними дипломами за письменницьку діяльність. Головна тема його творчості – життя і філософія ромів, які живуть на Закарпатті.

Василь Горват