ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ

Процедура взаємодії з безробітним на

період воєнного стану – максимально спрощена

Попри військові дії в Україні, які почалися з 24.02.2022 року, основним завданням служби зайнятості залишається забезпечення гарантій соціального захисту населення. У зв’язку з тим, що велика кількість людей з багатьох регіонів України перемістилися у західні області та залишилися без роботи, виникла потреба в посиленому режимі роботи цих центрів зайнятості, зокрема і в Виноградівській районній філії Закарпатського обласного центру зайнятості, та спрощеній системі обслуговування осіб, які шукають роботу.
Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 № 334 «Деякі питання реєстрації, перереєстрації, припинення реєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану» визначені особливості обслуговування громадян Державною службою зайнятості на період воєнного стану в Україні.
Процедура взаємодії з безробітними є максимально спрощеною та адаптованою і відбувається наступним чином:
– отримати весь перелік послуг можна Виноградівській районній філії Закарпатського обласного центру зайнятості;
– також, громадяни можуть подати заяву про надання статусу безробітного, призначення допомоги чи припинення реєстрації за допомогою Порталу або мобільного додатку Дія;
– у разі перебування в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території – звернутись до Служби можливо за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку (телефон, чати підтримки у Telegram, електронна пошта, заповнення онлайн-форм).
Також, знайти покрокові інструкції, завантажити необхідні заяви або заповнити Google-форми можна на ресурсах Державної служби зайнятості.
Більшість з внутрішньо переміщених осіб, перебувають у стані невизначеності, люди налякані, пригнічені, адже змушені були покинути рідні домівки, роботу та переїхати до інших регіонів України, де не проводяться воєнні дії. А тому чекають, при звернені до центру зайнятості, що до них поставляться з розумінням та допоможуть знайти роботу.
Виноградівська районна філія Закарпатського обласного центру зайнятості готова допомогти кожному знайти роботу, проінформувати про стан ринку праці у Закарпатській області та можливості працевлаштування на заявлені роботодавцями вакансії, а також про порядок отримання соціальних послуг.

 

Компенсація роботодавцю витрат на

заробітну плату при працевлаштуванні ВПО

Роботодавці зможуть отримувати компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.
Такі зміни стали можливі завдяки урядовим ініціативам, а саме – ухваленню відповідної Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №331.
Так, у документі зазначається, що компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.
Зі свого боку роботодавець має перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Важливою умовою є подання податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік. Розмір встановленої зарплати працівника не може бути нижчим за розмір мінімальної, встановленої законодавством.
Щомісячна компенсація становить 6500 гривень за кожну працевлаштовану особу. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати 2 місяців з дня працевлаштування такої особи.
Як отримати компенсацію і який перелік документів потрібно, можна дізнатися з відповідної Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №331.
Закликаємо всіх роботодавців, які працевлаштовують на роботу внутрішньо переміщених осіб, подавати заяви через «Портал Дія» або звертатися до центрів зайнятості, але не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування такої особи. Ми завжди готові до співпраці, наша мета – допомогти людям знайти роботу та підтримати бізнес в умовах воєнного часу.

Виноградівська районна філія Закарпатського ОЦЗ