У рамках проєкту «Ідея, спрямована на успіх»

Виноградівщина – земля, наближена до сонця, найтепліша точка Закарпаття. Хто тут побував, безумовно повернеться ще не один раз. Адже в спогадах залишаться незабутні враження про неймовірну красу та велич гір, дивовижну історію замку Канків, кришталеву прозорість гірської ріки Тиса. Крім того, тут живуть та працюють люди, які своїм унікальним ремеслом захоплюють дух туристів.
Гостинно прийняв у своїй царині працівників Виноградівської районної філії Закарпатського обласного центру зайнятості підприємець Федір Павлишинець і залюбки поділився досвідом та секретами виноробної справи, відповів на запитання.

– На ринку праці Виноградівщини Ви знаний, як успішний підприємець вже більше 17 років! Чому зайнялися саме вирощуванням винограду і виготовленням «напою Богів»?
– Почав займатися виноробством більше 5-ти років тому. Виноробство – це творчий процес, це не дуже дохідний вид бізнесу. Без любові тут робити абсолютно нічого. Я хотів творчо самореалізуватися та здійснити свою мрію – виростити виноград та отримати з нього благородний напій. Саджанці я закуповую через друзів в Угорщині та Одесі. Одне гроно винограду у моєму винограднику важить до 3 кілограмів, а одна ягода – розміром як слива. 2021 рік для вирощування винограду був унікальний, такі погодні умови трапляються досить рідко: спека, тривале сухе літо.


– Що найперше зробили під час започаткування справи?
– Для того, щоб отримати якісний врожай, мені в лабораторії консультаційної служби зробили повний аналіз грунту, який показав, чим потрібно збагатити землю, щоб отримати максимальний результат. Вина виробляються та достигають в дороговартісному обладнанні італійського виробництва, яке зроблене з нержавіючої сталі. Крім винограду, вирощую персики, інжир, хурму та інші фрукти. Ця справа прибутку не приносить, тому що потребує великих вкладень та розширення площ.
– Як виглядає трудовий календар винороба?
– Робота кипить з лютого по грудень. В останній місяць зими починається обрізка винограду, а до нового року треба закінчувати з виноробством (у цей час відбувається друга переливка, потім вино ставиться на витримку). Іноді, буває, ще й у січні з ним треба трохи попрацювати. Тому, справедливо буде внести відразу 12 місяців року до робочого календаря винороба.
– Чи маєте час на відпочинок?
– Особисто я на відпочинок не маю часу. Коли закінчені роботи і вже вино в бочках, займаюся гостями, які постійно відвідують «Дегустаційний зал Федора Павлишинця». Тут можна посмакувати, відчути аромат та ноти таких вин, як: «Совиньйон», «Мерло», «Каберне», «Шардоне», «Черсегі», «Леанка» та «Трамінер», «Сапераві» та «Ізабелла».
– Завдяки чому Ви досягли такого успіху?


– У першу чергу завдяки любові до цієї справи, та це не тільки моє власне досягнення, а досягнення усієї родини! Моя дружина Наталя водночас і помічниця, і колега, не стоять осторонь виноробної справи і наші сини. Особливо під час пасинкування і підв’язування весняної лози та під час інших робіт у виноградниках. Ми займаємося крафтовим виноробниством елегантних білих, насичених червоних та витончених десертних вин без будь-яких хімічних домішків. Деякі з них відзначені золотими медалями українських дегустаційних конкурсів. Та за всіма нагородами і похвалами стоять величезна праця і любов до землі, лози й вина. А скільки праці нас чекає далі, аби здійснити мою мрію – зробити винний погріб у підніжжі Чорної гори
– Щиро бажаємо, пане Федір, щоб мрія була втілена у найближчому майбутньому. Сил та здоров’я для подальшого розвитку улюбленої справи.

Наталія Гук, начальник відділу активної підтримки ВФЗОЦЗ