ТКГ домовилася про нове перемир’я на Донбасі: обстріли мають припинитися 27 липня

Сьогодні переговорна група провела чергове засідання в режимі відеоконференції.
Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі під час сьогоднішнього засідання у форматі відеоконференції домовилася про новий режим повного та всеосяжного припинення вогню. Як повідомляє прес-служба Офісу президента, він має настати з 00:01 27 липня. В ОП вважають, що прорив у роботі ТКГ в цьому напрямку є результатом ефективної роботи української делегації за підтримки Берліна та Парижа, а також політичних радників та голів МЗС країн “нормандського формату”.
“Сьогодні на засіданні ТКГ сторони за посередництва ОБСЄ домовилися про застосування заходів з посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу. Відповідні заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ. Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей”, – йдеться у повідомленні. Також зазначається, що Україна вкотре підтвердила повну готовність до дотримання досягнутих на грудневому саміті в Парижі домовленостей на рівні лідерів країн – учасниць “нормандського формату” та прихильність до виконання Мінських угод. СММ ОБСЄ сприятиме та підтримуватиме виконання цих заходів, запевняють в Офісі президента.
Там також наголосили, що повне припинення вогню є базовою передумовою для політичного врегулювання. Вибори на тимчасово окупованих територіях України можливі виключно за таких умов: після всеосяжної деескалації; після виведення іноземних військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань; відновлення контролю з боку уряду України над українсько-російським кордоном; вибори мають відбуватися виключно згідно із законодавством України; вибори мають відбуватися з дотриманням Копенгагенських стандартів ОБСЄ. “У межах гуманітарної групи українська сторона, як і було домовлено, передала списки осіб на взаємне звільнення та очікує на те саме від іншої сторони”, – додали в ОП. Як повідомляв УНІАН, на Донбасі сьогодні троє військовослужбовців отримали поранення внаслідок ворожих обстрілів.

unian.ua