Говорили про новітні послуги служби зайнятості для роботодавців

Минулого вівторка на базі Виноградівської районної філії Закарпатського обласного центру зайнятості відбулося засідання «круглого столу» на тему «Консультант роботодавця. Застосування нових сучасних форм роботи, що сприятимуть вирішенню проблеми дефіциту кадрів». Участь у ньому взяли директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям ЗОЦЗ Петро Фолтин, завідувач сектору управління персоналом апарату Виноградівської РДА Оксана Козак, ряд керівників та представників основних ринкоутворюючих підприємств району: ТОВ «Джентерм України», ПРАТ «Гроно-Текс», ТОВ «Ортекс-ЛТД», ТОВ «Сандерс», ТОВ «Мільтекс Україна», ТОВ «Міка-07», ТОВ «ІМС Коннектор Сістемс», ТОВ «Піонер», ПРАТ «Виноградівська пересувна механізована колона №78», Виноградівського ВУЖКГ, ДП «Виноградівський лісгосп», Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, ТОВ «АВЕ Виноградово», ТОВ «Агро-Альянс Закарпаття», ТОВ «РРВК «Новини Виноградівщини».
– Статистика наша каже, що 500 тисяч людей у Закарпатті вважають себе зайнятими. Це далеко не означає, що вони мають трудові відносини. А реальна ситуація, коли частина людей зайнята нелегально, а більшість – шукають свою долю за кордоном. Тому нам важливо зараз вдома, на Україні, забезпечити людей роботою із достойною заробітною платою. Проте, щоб дати людям гарну зарплату, їх праця має приносити прибуток для підприємства. Сьогоднішній ринок праці вимагає підвищення якості, надійності і конкурентоспроможності тих послуг, що надаються службою зайнятості для роботодавців. Тому, побудова нових рівнів ефективної взаємодії, використовуючи вже існуючі та впроваджуючи нові електронні сервіси, сприятиме швидкому та ефективному укомплектуванню актуальних вакансій, – зазначив директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич.
Директор Виноградівської районної філії Наталія Фалес детально зупинилася на презентації та впровадженні в роботі служби зайнятості концепції інституту «Консультант роботодавця»:
– Метою цього проекту є врегулювання дисбалансу між попитом та пропозицією, кадрове забезпечення роботодавців району і задоволення потреб шукачів роботи. Яким шляхом ми плануємо його реалізовувати? Це – застосування рекрутингового підходу при пошуку роботодавців на вільні робочі місця та впровадження електронних сервісів. Минулого року в нас уже запроваджений інститут кар’єрного радника та введено нову посаду – рекрутера. Тепер всі роботодавці будуть мати особистого консультанта, котрий повинен знати всі види діяльності підприємства, його проблеми та укомплектування вакансій. Консультант роботодавця буде працювати в парі з кар’єрним радником та буде застосовувати в своїй роботі методи рекрутингу. Щодо запровадження новітніх технологій – ми створили інтерактивну карту наявних у Виноградівському районі вакансій. Застосування нових, сучасних форм роботи, сприятимуть вирішенню проблеми «кадрового голоду» роботодавців району, залученню максимальної кількості діючих на ринку праці роботодавців до співпраці зі службою зайнятості, підвищення іміджу служби, – розповіла Наталія Юріївна.
Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Виноградівської філії Маріанна Попп акцентувала увагу присутніх на питанні співпраці з ринкоутворюючими підприємствами. Про нові можливості веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України детально розказав головний спеціаліст Головного управління Пенсійного фонду України у Закарпатській області Анатолій Іскович.
Відтак, бесіда за круглим столом із монологів фахівців перейшла у конструктивний діалог. Директор Виноградівського ВУЖКГ Михайло Білинець, директор з кадрових питань та побуту ТОВ «Джентерм Україна» Жанна Сікора, директор ТОВ «Ортекс ЛТД» Тиберій Фабриков порушували ряд актуальних питань. Зокрема, мовили про кадровий голод людей робітничих професій, таких як столярі, сантехніки, зварювальники, токарі та швачки. Також акцентували увагу на тому, що український народ дуже трудолюбивий. Для того, аби досягти певних вершин, нам, перш за все, треба навчитися цінувати себе і піарити себе, як націю, та свій труд.
Наталія Кобаль