Глави МЗС «нормандської четвірки» домовилися визначитися з датою припинення вогню

Глави МЗС «Нормандської четвірки» домовилися визначити дату повного припинення вогню. Про це йшлося на зустрічі у форматі відеоконференції глав зовнішньополітичних відомств країн Нормандського формату – України, Росії, Німеччини і Франції, повідомляє прес-служба МЗС України.
Міністри обговорили стан імплементації Загальних узгоджених висновків Паризького саміту глав держав та урядів країн Нормандського формату 11 грудня 2019 року та кроки на шляху підготовки наступного саміту в Берліні.
Повідомляється, що спеціальна представниця ОБСЄ в Україні Хайді Грау поінформувала міністрів про складну безпекову ситуацію у зоні конфлікту та перебіг дискусій в рамках тимчасової контактної групи (ТКГ).
Міністр МЗС України Дмитро Кулеба наголосив на принципі «спершу безпека» і необхідності негайного виконання безпекових положень Мінських домовленостей.
«Безпека залишається ключовим питанням для деескалації. І саме виконання безпекової частини Мінських домовленостей досі викликає найбільше занепокоєння. Тому треба починати розмову саме з неї», – наголосив Дмитро Кулеба.
Учасники закликали Росію підтримати заклик Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до глобального припинення вогню.
Питання контролю над кордоном залишається відкритим. Україна запропонувала започаткувати консультації в ТКГ щодо створення відповідної робочої групи з цього питання.
Глава МЗС України запропонував низку практичних кроків, серед них – рішення про повний та всеохоплюючий режим припинення вогню, погодження додаткових ділянок розведення сил, відкриття контрольних пунктів пропуску, оновлення плану розмінування та відновлення безперешкодної діяльності СММ ОБСЄ на усій непідконтрольній території.
Дмитро Кулеба закликав російського міністра Сергєя Лаврова посприяти в звільненні всіх громадян України, включно з тими, хто незаконно утримується в Росії та на території тимчасово окупованого Криму, в тому числі зважаючи на пандемію COVID-19, з гуманітарних підстав.
Міністри звернули особливу увагу на надання об’єктивної інформації щодо епідеміологічної ситуації на тимчасово окупованих територіях.
Дмитро Кулеба також підкреслив, що «Червоний хрест» досі не має доступу до незаконно утримуваних осіб, і Росія має забезпечити її повний і безперешкодний доступ до них.

mind.ua