Феєричне дійство гала-концерту «Рекітське сузір’я»

На Коваликовому полі у Рекітах проводилися перші фестивалі. Горжуся тим, що був учасником цих незабутніх років. Проте, цьогоріч вперше фестиваль юних талантів проводили у дистанційному форматі.
Закінчилося феєричне дійство – гала-концерт XVII Міжнародного фестивалю юних талантів «Рекітське сузір’я», який об’єднав таланти України та світу. Тематичне гасло фестивалю «Почуйте нас! Діти світу – за мир!». Конкурсанти фестивалю змагатимуться в таких номінаціях: поезія, проза, журналістика, малюнок, хореографія, ІТ-технології та роботи, електронні засоби масової інформації, дитяче та юнацьке радіо, авторська пісня, кіно і медіа, художня фотографія та етнографія. Все це відбуватиметься на вебпорталі «Міжнародна Академія літератури і журналістики» (МАЛіЖ).
На гала-концерт, як годиться «Рекітському сузір’ю», покликали трембіти своїм неповторним звучанням. Бо в давнину трембіта була неодмінним атрибутом гір, незвичайний і гучний звук якого розходиться по всьому краю та споконвіку супроводжував різноманітні життєві моменти горців. Зокрема, трембіта була єдиним засобом зв’язку чабана з селом, особливі звуки інструмента попереджали про небезпеку, подавалися сигнали про початок та закінчення робочого дня. Цей інструмент супроводжував гуцульські обряди і свята, різні урочистості – від сповіщення про народження в сім’ї дитини, припрошення людей на весілля, до плачу, коли проводжали людину в останню путь.
І почалося дійство з видовищного танцю «Полонез» у виконанні львів’ян та піснею «Бойківчанка» у виконанні Михайла Торлецького. Колектив «Силует» з Дніпра вразив глядачів своїм вбранням і суто танцем під світломузику, яка додала йому чарівності і радості. Червоноградське відділення МАЛіЖ представила Ольга Бучек не тільки, як талановита поетеса, але й чудова співачка та танцюристка. Вона виконала авторську пісню та сучасний танець.
Далі в програмі виставка робіт декоративно-прикладного мистецтва. Це треба було бачити!
Свій талант показала Софія Тарасюк з м. Косів грою на сопілці та танцем «Карпатська легенда». Олена Федюра читала свою поезію на фоні чудової природи, яка, як сказала ведуча, змушує літати і мріяти.
Фестиваль об’єднав не тільки українських талановитих дітей, але й усього світу. У виконанні Сари Алієвої з Баку був народний азербайджанський танець. Привертають увагу особливий танець, національний одяг і музика. Тут серце моє тьохнуло. Колись я ніс службу ще в Радянській Армії. З Нальчика в Баку мене було відряджено на чотиримісячні курси. Це був найкращий період моєї служи, бо школа знаходилася на березі Каспійського моря на околиці Баку.
МАЛіЖ міста Мукачево гідно представила Наталія Копча у вишиванці з авторською піснею «Україно моя», а Ужгородське відділення МАЛіЖ – Каріна Товтин також з авторською піснею «Діти прагнуть миру без війни».
І знов дивують учасники фестивалю, тепер уже з Румунії. «Апшиця» – румунський фольклорний ансамбль вразив національним одягом, цікавою танцювальною композицією. Причому для різних вікових груп одночасно вони продемонстрували спів, мелодії і танцювальні рухи особливого румунського танцю.
Усі відеоглядачі насолоджувалися роботами юних фотомитців. Їхні світлини об’єднані темою «Поринь в красу образів».
Наставникам та вчителям присвятила свою пісню Дарина Курбатова з міста Ужгород. Лауреатка Всеукраїнської народної премії «Галицький шлягер» Анастель подарувала фестивалю пісню «Слов’яночка» на слова Василя Ткачика, заслуженого діяча естради України, а Леонова Марія з Києва заспівала авторську пісню «Джерело життя».
Завершив Гала-концерт колектив «Ержебет» Ужгродської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 закарпатським дівочим танцем «Карічка».
Закінчилося свято. Ведучі Людмила і Антон запросили всіх присутніх вже на зустріч на фестивальній сцені «Рекітського сузір’я» 2021 року.
Щиро дякуємо ще раз усім організаторам і учасникам гала-концерту-2020. А я кажу усім вам до побачення у 2021 році на «Рекітському сузір’ї»

Іван ІСАЄВИЧ,
коментатор-оглядач МАЛіЖ.
Фото з архіву МАЛіЖ.