ШАХОВО-ШАШКОВИЙ КЛУБ «СЕВЛЮШ» ВІДЗНАЧИВ СВОЮ ПЕРШУ РІЧНИЦЮ

Свою першу офіційну річницю заснування шахово-шашковий клуб «Севлюш» відзначив турніром, в якому окрім наших, виноградівських юних шахістів і шашкістів узяли участь й іршавчани. Приміщення ветеранської райорганізації, де проходив захід, ледь уміщував дітлахів та їхніх батьків, а також когорту старшого покоління та гостей. Самих тільки учасників змагань було понад 40.
З вітальним словом до всіх шахістів, шашкістів та гостей свята на урочистому відкритті змагань звернувся керівник і засновник шахово-шашкового клубу «Севлюш» Євгеній Ярина. Відтак учасників заходу привітали тренери (з шахів – Володимир Кобаль, з шашок – Василь Тіводор), депутат міської ради Олександр Товт, голова обласної федерації шашкових ігор Анатолій Вайда, від імені батьків – Ростислав Маркулинець та найстарший з-поміж членів клубу Василь Олаг.
І розпочалося спортивне дійство. В своїй майстерності змагалися поміж собою юні шахісти та шашкісти. В результаті безкомпромісної гри переможцем турніру з шашок став іршавчанин Микола Нікітін. Щодо призерів: після основного змагання троє учасників мали однакове становище в турнірній таблиці і претендували на 2-3 місця. Тому для них було організовано окремий турнір за скороченим регламентом. Відтак друге місце виборов іршавчанин Богдан Роман, третє – виноградівець Василь Анталик, четверте посів також наш юний земляк Іштван Мікловші. Переможець та призери нагороджені грамотами та медалями від обласної федерації шашкових ігор.
Серед юних шахістів впевнену перемогу (5 із 5-ти очок) здобув Максим Кобаль, на другому місці – Андрій Маркулинець, третє-четверте з однаковою кількістю набраних очок розділили між собою Лаура Гресь і Михайло Бітлян. До слова, всі вони – виноградівці.
На завершення на юних учасників змагань чекав «солодкий стіл». І то були не звичайні солодощі та напої – святкування річниці заснування клубу «Севлюш» її засновник, керівник та меценат Євгеній Ярина підсолодив дітям неперевершеними тортами, створеними у вигляді шахівниць. Дітлахи-шашкісти смакували «шашками», а шахісти ласували своїми, шаховими фігурами. Було надзвичайно смачно та весело!
А насамкінець невеличке інтерв’ю для нашої газети надав голова обласної федерації шашкових ігор Анатолій ВАЙДА:
– Це чудово, що у Виноградові підтримують інтелектуальні види спорту, тим більше, що вже багато урядовців почали визнавати, що наші діти не тільки фізично слабкі, але в порівнянні з попередніми роками втрачають і в інтелектуальному розвитку. Тішить, що є хороші, щирі люди, які беруть під свою опіку шахи та шашки. А сьогодні, дивлячись на масовість турнірів, бачу, що вже ваш шахово-шашковий клуб починає не вміщувати учасників змагань. І це, враховуючи те, що ми, іршавчани, могли привезти більше дітей, а якби приїхали учасники ще й з інших районів? Затісно тут. Ще торік Євгеній Ярина ділився з нами своїм задумом про будівництво шахово-шашкового клубу. Ідея чудова. У наш час треба ще добряче пошукати таких людей, які б на голому ентузіазмі займалися справами, розрахованими на перспективу. Нам би такого мецената, як у вас – у нас би крила виростали. І хоч вашому шахово-шашковому клубу «Севлюш» усього рік, але вже тепер можна сказати, що започаткована дуже хороша річ. Якщо підтримка й надалі буде такою ж – плоди праці, успіхи та результативність не забаряться. Я білою заздрістю щиро заздрю виноградівцям – в Іршаві такого мецената, як у вас Євгеній Ярина, немає. Є, звісно ж, люди, які підтримують інші види спорту, але не інтелектуальні. Я 20 років займаюся з дітьми шашковими іграми і вже давно дійшов висновку, що шахи та шашки розвивають логіку, мислення та інші характерні риси, які сприяють успіхам у навчанні та житті.
До речі, за невеликий відтинок часу, відколи діє ШШК «Севлюш», він став активним учасником численних обласних та всеукраїнських змагань. Жодного турніру наші шахісти та шашкісти не пропустили. І всі організаторські та спонсорські турботи лягають на плечі палкого ентузіаста і великого любителя інтелектуальних видів спорту Євгенія Ярини, який вкладає в їх розвиток і серце, і душу. Шахово-шашкове життя у Виноградові просто завирувало. Як наслідок — серед членів ШШК «Севлюш» з’явилися власні володарі спортивних розрядів та навіть чемпіони області. Отож, подальших вам успіхів, наші шахісти та шашкісти, а вашому «Севлюшу» та його засновнику і меценату – процвітання!


Ганна КОБАЛЬ