ХТО МАЄ ПРАВО НА ЖИТЛОВІ СУБСИДІЇ

Національною Комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг з 1 квітня 2015 року підвищено для населення ціни на газ і тарифи на електроенергію та теплопостачання. З метою соціального захисту громадян в цих умовах, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 року, з 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок надання житлових субсидій.
З цієї дати суттєво спростився порядок оформлення та призначення житлових субсидій. Зокрема, для призначення субсидій достатньо  представити всього два документи – заяву та декларацію про доходи та витрати, до того ж за спрощеною формою. Всі інші відомості, що необхідні для призначення житлової субсидії, надаються органам соцзахисту за їхніми запитами.
Громадянам надається право самостійно декларувати свої доходи. При цьому перевірка достовірності поданих даних здійснюється державними соціальними інспекторами управління соцзахисту населення вже після призначення субсидії.
До доходів враховується: заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини, при усиновленні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів, тощо.
Право на призначення субсидії мають і непрацюючі члени сім`ї. Проте, до розрахунку сукупного доходу прийматиметься дохід такого члена сім`ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз це 1218 грн.).
У разі відсутності доходів для студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів та осіб, призваних на строкову військову службу, не враховуватиметься дохід на рівні прожиткового мінімуму.
За новим порядком право на отримання субсидії мають особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні, але орендують житло і сплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору оренди.
Скасовано всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидії (крім купівлі майна або оплати послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму 50 тис. грн.):
наявність у власності двох житлових приміщень;
наявність у власності двох автомобілів;
здача в найм житлового приміщення.
Субсидія призначається на 12 місяців.
Після закінчення терміну отримання субсидії, розрахунок субсидії на наступний період, при відсутності змін, буде здійснено автоматично.
Субсидія не призначається:
– якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири, автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів чи інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту автомобіля, квартири (крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами та медичних послуг) на суму, яка на дату купівлі перевищує 50 тис. грн.;
– якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором з’ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, що фактично проживають, яким нараховується плата за житлово — комунальні послуги, має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здає у найм (оренду) житлове приміщення або його частину; працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; отримує дохід від утримання худоби, птиці, інших тварин, дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо).
Однак, виходячи з конкретних обставин за наявності акту обстеження матеріально-побутових умов, комісією при райдержадміністраціях та міськвиконкомах може бути прийнято рішення про призначення субсидії в порядку виключення.
Громадянам, яким призначено субсидію на житлово-комунальні послуги, сума субсидії, яку перераховано на рахунки підприємств – надавачів послуг і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховуватиметься підприємством – надавачам послуг не тільки як оплата обов’язкової частки платежу домогосподарства, а й в рахунок майбутніх платежів.
Станом на 22.07.2015р. за  субсидією звернулося 1127 сімей, з яких призначено 632 сім’ям, на стадії розгляду знаходяться 311 особові справи. Основна кількість звернень на призначення житлових субсидій до управління надійшла через поштове відділення. Звернулося із заявами до районної комісії за призначенням субсидії (як виняток) 54 родини, 45 із яких вирішено позитивно.
Проблемні питання, які виникають у громадян: некоректне заповнення заяв та декларації, в результаті чого стає неможливим розгляд поданих документів.
Відсутність правовстановлюючих документів на житлові приміщення та відомостей про забезпеченість житловою площею.
Наявність різниці між кількістю зареєстрованих у житловому приміщенні та кількістю фактично проживаючих осіб.
Неточність в особових рахунках, згідно яких нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
Антоніна ВЕРЕШ,
заступник начальника управління соціального захисту населення