У ВИНОГРАДІВСЬКОМУ ВПУ-34 ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС

Третій етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії «слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування проходив на базі Виноградівського ВПУ-34. Як сказала нам методист навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області Людмила Горячова, цей навчальний заклад обрали неспроста, адже тут є хороша матеріально-технічна база. Та й Закарпатська область представляє саме конкурсант з Виноградова – Іван Яцканич. Більше того – студенти ВПУ-34 чи не щороку є переможцями цього престижного конкурсу. Юних конкурсантів та їх майстрів з усіх областей нашої держави розселили у гуртожитку училища. А щоб вони відчули гостинність та щирість закарпатську, організували змістовні екскурсії визначними місцями Виноградівщини. Не обійшлося і без яскравої концертної програми, де гості мали змогу насолодитися барвистою колористикою нашого фольклору. Тут були і верховинські трембіти Міжгірського професійного ліцею, і угорський «Чардаш» під живий музичний супровід у виконанні ансамблю народних інструментів викладачів та вихованців Вербовецької школи мистецтв, і класичні твори виноградівських віртуозів – квартет викладачів ДШМ ім. Б. Бартока (керівник Віктор Марушка). Під час всієї концертної програми гості нашого краю мали змогу милуватися красотами краєвидів Виноградівщини та історичних пам’яток (фотознімки та відео з висоти пташиного польоту – Івана Буркала).
– Закарпаття справедливо називають вікном України в Європу, адже цей західний регіон нашої держави межує з чотирма країнами Євросоюзу – Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією. Ми цінуємо своє багатство, бо ж доповнюємо нашу культуру фольклорною спадщиною, традиціями та кулінарією сусідів. Закарпаття – єдина область в Україні, де навчання ведеться 5 мовами (державною та нацменшин. Тут толерантно проживають люди різних національностей. Тому ми радо вітаємо у нашому мальовничому краї гостей з усіх регіонів України і побажаємо успіхів. Хай переможе найсильніший, – сказав у своєму виступі директор департаменту освіти і науки обласної держадміністрації Михайло Мотильчак і зачитав вітальну адресу від імені очільників області Василя Губаля (РДА) та Володимира Чубірка (облрада), у якій сказано: «Відрадно, що такий конкурс вперше проводиться у Закарпатті на базі професійно-технічного училища сільськогосподарського напрямку міста Виноградів. Конкурс організовано за підтримки Міністерства освіти і науки України, Закарпатської обласної державної адміністрації та обласної ради з метою виявлення реального рівня фахової підготовки учнів професійно-технічних навчальних закладів країни, сприяння розвитку їх творчої активності та піднесення престижу робітничих професій».
Член організаційного комітету конкурсу, методист відділення науково-методичного забезпечення змісту професійно-технічної освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України Ольга Богданович привітала конкурсантів та їх супроводжуючих, подякувала за гостинність керівництву та педагогічному колективу училища, які взяв на себе відповідальну місію проведення третього, заключного етапу Всеукраїнського конкурсу. Щиро привітала гостей Виноградова заступник міського голови Тетяна Дрошковці і наголосила: «Ваша професія є дуже важлива і необхідна для нашого району і держави загалом тому щиро бажаю всім успіхів і подальших професійних здобутків».
Коли на сцену під гучні оплески та овації вийшли всі 23 конкурсантів, до них з напутніми словами звернувся голова журі, завідувач кафедри технології машинобудування Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», доктор технічних наук, академік АІН, професор Юрій Жигуц.
Відтак, після таємного жеребкування, розпочалася нелегка боротьба за першість. Конкурс проходив у два етапи – теоретичний і практичний. Спочатку хлопці на персональному комп’ютері відповідали на 60 тестових питань, відтак демонстрували свої знання та вміння з розбирання, дефектування і випробування масляного насосу та розбирання гідроциліндру.
Нарешті – підсумки і конкурсу і нагородження кращих серед кращих. Так, Дипломом І ступеня нагороджено учня виноградівського ВПУ № 34 Івана Яцканича. Дипломами ІІ ступеня отримали учні ДНЗ «Осипенківський професійний аграрний ліцей» Запорізької області Артур Лазаренко та ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей» Хмельницької області Вадим Шарлай Вадим. Дипломами ІІІ ступеня нагороджені Олександр Гесь (учень ДНЗ «Бердичівське ВПУ» Житомирської області), Руслан Миклаш (учень Червоненського ВПУ Львівської області), Іван Пригода (учень Олександрівського професійного аграрного ліцею Донецької області). Усі учасники конкурсу отримали цінні подарунки від Виноградівської районної ради, їх особисто вручив голова райради Олег Любімов, який привітав переможців та призерів і побажав їм подальших успіхів у професійній діяльності на благо України. Варто зазначити, що перша шестірка призерів протягом року отримуватимуть Президентську стипендію.
Проведення таких заходів створює атмосферу здорової конкуренції, активізує творчу діяльність, сприяє вдосконаленню професійної майстерності, підвищенню рівня підготовки майбутніх робітників та піднімає престиж робітничих професій.


Наталія КОБАЛЬ