Степан БОЧКАЙ: «ПОПЕРЕДУ – ВЕЛИЧЕЗНИЙ ОБСЯГ РОБІТ І НАПРАЦЮВАНЬ»

«Гаряча» пора настала для виноградівських дорожників. І це тішить. Адже стан міських доріг – проблема болюча й не нова. Отож, коментар про те, який об’єм робіт по їх ремонту та реконструкції заплановано цьогоріч – з вуст міського голови Степана БОЧКАЯ:  – Дякувати Богу, погода сприяє в проведенні цих робіт. Та міська рада взялася не тільки за ремонт та реконструкцію доріг. Розпочалася жвава праця по всіх об’єктах, які були передбачені і затверджені сесією стосовно соціально-економічного розвитку міста на поточний рік. Відомо, що фактично майже два з половиною роки ми тупцювали на місці. Тому що наш уряд через органи Держказначейства «наклало лапу» на місцевий бюджет. Міська рада фактично виконувала та перевиконувала бюджет, але використовувати його не могли. Зараз, слава Богу, переміг здоровий глузд – це питання надіюсь, не тимчасово знято, державна казна почала працювати. Зупинок у перерахуванні коштів немає і ми розпочали роботу. Відповідно за ці два роки в нас накопилося багато матеріалів і напрацьованих проектів, які ми планували і в 2013, і в 2014 роках. Наразі, як тільки перераховуємо кошторис і подаємо на державну експертизу і тільки-но виходить її позитивний висновок – ми запускаємо проект у роботу.
Що стосується реконструкції доріг, то певні напрацювання вже маємо. Три заплановані на цьогоріч дороги зроблені (ділянка по вул. Лучкая – від Шкільної до кінця, вул. Зої Космодем’янської і вул. Пархоменка). Ці роботи вже виконані. Продовжуємо ці напрацювання з таким наміром, аби в нас був безперервний процес. Як тільки дозволяє погода, дорожники виходять на дороги і проводять роботи. На черзі – друга трійка вулиць (Ломоносова, Сергія Лазо і благоустрій в мікрорайоні – в центральній частині міста  по вул. Миру, 29 і 35). І відповідно по тих дорогах, які передбачені планом соціально-економічного розвитку. Вулиць багато: і Огарєва, і Довженка, Пролетарська і заїзд з вул. Миру до РРВК «Новини Виноградівщини», завершення робіт по вул. Лікарняній. Крім того, нами подано на державний конкурс за державні кошти проекти  стосовно вул. Горького (позаду швейної фабрики).  У планах – заїзди по вул. Димитрова, тротуар по вул. Івана Франка від РЕМу до ВПУ, велосипедна доріжка від вул. Північної до вул. Герцена. За кошти міської ради на виконанні наступна черга – благоустрій мікрорайону «Меліоратор» по вул. Івана Франка з асфальтним покриттям і з відповідними елементами облаштування зеленої зони та відпочинку, в тому числі проектом передбачено й облаштування дитячого майданчика.
Наразі в стадії проектування такі дороги, як Заводська, Теківська, Незалежності, Патона, Гінцака, Терешкова, Цегельна, Щорса, Певрянська, Котовського, Першотравнева. І як ми будемо йти з перевиконанням бюджету, а на нинішній час він виконується гарно – станом на травень йдемо з 4,5 млн. перевиконанням, то поступово ми додатково додаватимемо ці об’єкти, аби тільки було кому освоїти кошти, тобто, аби тільки наші дорожники встигали. Тоді й ці проекти ремонту доріг, які заплановані новим проектуванням, вони втілюватимуть у життя. Крім того, в нас заплановані роботи по вуличному освітленню – будівництво нових об’єктів по вул. Комунальній, від Комунальної до ВПУ та в напрямку до вул. Герцена, на Лемаковиці. В проектуванні в нас також благоустрій території мікрорайону «Промінь» із заїздом із вул. Української та по вул. Північній.
Що стосується проведення поточних ремонтів, то їх можна виконувати тільки у винятково суху погоду. Для цього ми передбачили 1,5 млн. грн., при потребі додамо ще коштів. Думаю, десь до середини червня ми завершимо поточний ремонт доріг у місті, тобто, ямковий на вулицях, де є асфальтне покриття, а ось підсипання доріг грейдеруванням ми вже закінчили. Незабаром почнемо встановлювати нову огорожу довкола стадіону «Пластмасовик». Є відповідний проект, є кошти, вже на виході експертиза, завод залізобетонних виробів готує елементи. Теж на виході з експертизи паркан по периметру навколо кладовища, тобто, хочемо відгородити його від вулиць з тим, аби на ніч воно було зачинене. Плануємо також зробити освітлення кладовища, реконструкцію скверу, фасаду клубу по вул. Першотравневій.
Заплановано й невдовзі розпочнуться роботи по реконструкції тротуару (зокрема, по вул. Шевченка, Миру з переходом на площу Миру, частково по вул. Станційній). На державний конкурс ми подали проект парковки перед поліклінікою. Якщо вдасться залучити державні кошти, то й ці роботи будуть проводитися. Словом, планів багато. Все залежить від виконавців робіт. Аби тільки вони встигали їх виконувати. Адже попереду – величезний обсяг робіт і напрацювань. І, сподіваємося, що вони будуть реалізовані, щоправда, якщо тенденція роботи Державної казначейської служби не зміниться.
Ганна КОБАЛЬ