СХИЛИЛИ ГОЛОВИ ПЕРЕД ПАМ’ЯТТЮ ГЕРОЇВ

У скверику міської ЗОШ №3 біля погруддя барона Жигмунда Перені угорці Виноградівщини вшанували пам’ять героїв визвольної боротьби 1848-1849 років, страчених у м. Ород (Румунія). З нагоди 165-ої річниці сумної події присутніх вітав голова міського осередку «КМКС» Золтан Кудрон. У заході взяв участь заступник Держсекретаря з питань міжнародних відносин та співпраці з ЄС Міністерства соціальної політики Гергель Прехле, начальник відділу Держсекретаріату з питань національної політики Міністерства юстиції Катерина Любка, референт Клара Нодь, Генконсул Берегівського консульства Ендре Саліпські, консул Ужгородського генконсульства Денеш Болог, голова «КМКС» Василь Брензович, начальник відділу національностей та релігій ОДА Анатолій Салай, представники районної та міської ради, РДА.
З вітальною промовою виступив гість з Угорщини Гергель Прехле, який наголошував, що трагедія героїв визвольної боротьби ХIХ ст. не була марною, являється прикладом для нащадків, навчає берегти історичні, культурні цінності, що важливо для національної меншості угорців. Барон Перені своїм життям, політичною діяльністю, служінням народу — є прикладом для політичної еліти всіх часів. Невипадково, що в період австро-угорської монархії, в 1906 році встановлено пам’ятник барону в місті Виноградові. Угорський гість вів мову про історію демонтажу погруддя у радянські часи. Громадськість міста провела немалу роботу для того, щоб пам’ятник був встановлений на своє місце.
З нагоди річниці вітав присутніх чиновник ОДА Анатолій Салай, зазначивши, що революція 1848-1849 рр. зіграла визначальну роль в історії угорського народу, не дивлячись на те, що зазнала поразки й потребувала великих жертв.
— В історії угорського народу було багато трагічних подій. Не дивлячись на це, ім’я героїв не забуті, вони являються символами національної свідомості, жертовності, мужності — зазначив у своєму виступі Василь Брензович. — Нація, що вміє вижити, вистояти, незважаючи на випробування, на те, що після Першої світової війни територію країни суттєво зменшили, варта світлого майбутнього.
Учні міської угорськомовної школи та реформатського ліцею с. Пийтерфолво підготували літературно-музичну композицію, в рамках якої поіменно згадали страчених мартирів у м. Ород.
На завершення учасники поклали квіти шани до підніжжя пам’ятника.


Маргарита СТАНКО