СХІД І ЗАХІД – РАЗОМ У цьому переконалися делегати з Волноваського району

Своєрідним підсумком робочого візиту офіційної делегації з Волноваського району стала прес-конференція, яку вони провели для районних ЗМІ. Найперше гості поділилися позитивними враженнями про наш мальовничий край, висловили теплі слова вдячності за гостинний прийом та за те за те, що завдяки нашим коштам діти із Волновахи зараз відпочивають на узбережжі Азовського моря у місті Бердянськ:
– Метою нашого візиту є знайомство з Виноградівщиною, налагодження дружніх відносин і запозичення досвіду позитивного розвитку співпраці з міжнародними фінансовими установами, Європейськими країнами та діяльності аграрного сектору. Ваша «Агенція місцевого розвитку» за направленням коштів для розвитку району входить у п’ятірку найпотужніших в Україні. Ми поспілкувалися з керівником Володимиром Шевчуком і виникло бажання приїхати та повчитися у спеціалістів роботи з проектами. Щодо сільськогосподарського сектору, то ми були приємно здивовані, почувши, що з 1 м² землі фермери можуть збирати до 120 кг огірків, помідорів, капусти та інших овочевих культур. Цей досвід ми хочемо втілити на теренах Волноваського району, – сказав депутат Верховної Ради України Дмитро Лубінець.
Радник голови Волноваської районної військово-цивільної адміністрації Олександр Іванченко зазначив, що незабутні враження на нього справив музей і те, що на одній вулиці в нас толерантно співіснують 6 храмів різних релігійних конфесій. «Цьогоріч ми побраталися з містом Луцьк і підписали меморандум про співпрацю. Такі ж наміри маємо і щодо Виноградова. Адже Схід і Захід разом, ми – єдина Україна і щиро віримо, що ця війна скоро закінчиться. Всі ми прагнемо миру і розвитку. Тож запроваджуватимемо на практиці ваш досвід щодо залучення іноземних інвестицій», – сказав Волноваський міський голова Сергій Демченко. Депутат Волноваської районної ради Геннадій Пархоменко зазначив, що цей візит є початком чудових взаємовідносин Виноградівського і Волноваського районів.
Друга половина зустрічі проходила у режимі питання-відповідь.          Дмитра Лубінця, який створив благодійний фонд «Я – Волноваха» запитували, якими справами вони займаються?
– Створенню фонду передували трагічні події, коли під Волновахою обстріляли автобус. Я був ініціатором проведення маршу миру в Києві та по всій території України. Тоді з’ясувалося, що люди, які постраждали внаслідок обстрілу, потребують допомоги. Спочатку я особисто допомагав людям у лікарні, виділяв кошти сім’ям загиблих. Та власними силами я не дуже багато кому можу допомогти і виникла ідея створити фонд. Тепер допомагають всі, хто має можливість. Крім того, ми співпрацюємо з ООН, з Датським благодійним фондом. На запрошення української діаспори в Канаді я їздив до них, налагодив співпрацю щодо підтримки фонду. Із самого початку нам найактивніше почав допомагати фонд «Волинь-2014», разом з ними підписали угоду з польськими фондами і виграли перший грант для допомоги переселенцям. Саме підтримка тих, що постраждали внаслідок обстрілів, а також переселенців, малозабезпечених сімей і є нашим пріоритетним завданням.
Волноваха і Виноградів мають багато спільних факторів, тож міського голову С. Демченка запитали, чи не планують вони підписати меморандум про співпрацю. Сергій Володимирович підтвердив ці наміри і, більше того, скористався нагоду, запросивши через мас-медіа мера Виноградова до них у гості.
На запитання: «Чи не є причиною війни на Донбасі відсутність зв’язків між східними та західними регіонами України?» нардеп Дмитро Валерійович зазначив, що ніякої війни всередині України у нас нема. Це відкритий конфлікт з північним сусідом – Російською Федерацією, яку рішенням Верховної Ради визнано країною агресором. Дійсно, коли все це починалося, дуже багато людей не ідентифікували себе українцями. Але це природно для Донбасу, адже лише у Волноваському районі проживає 132 нації. Після проголошення Незалежності України, влада мала дбати про об’єднання країни, та цього не було. Ще й географічне положення наших регіонів сприяло тому, що ви налагоджували співдружність із західними сусідніми державами, а ми – зі східними, тобто Росією та Білоруссю. Це також призвело до певного розколу. Я не люблю цей вислів, та, на жаль, зараз «треба шити Україну». Бо ж культурні та етнічні нитки, які нас поєднують, хоч не видно, та їх можна відчути. Ми так само розмовляємо українською мовою, сповіду- ємо українські традиції. І ця війна є перш за все боротьбою за нашу незалежність, і через її «щеплення» ми проявляємо свої патріотизм, єдність та волелюбність».
На запитання: «Які саме напрацювання Виноградівщини плануєте запровадити у себе на батьківщині» мер Волновахи зазначив: «Перш за все енергозберігаючі технології: металопластикові вікна та двері, утеплення фасадів, дахів, зменшення споживання газу та електроенергії тощо. справив на нас враження і хоспіс. У нас є покинутий гуртожиток і ми плануємо виділити з бюджету кошти на його реконструкцію, аби мали змогу там оселити переселенців. Як і ви, плануємо налагодити відносини з Угорщиною та Румунією». Керуюча справами виконавчого апарату Волноваської райради Антоніна Демішева доповнила, що перейматимуть наш позитивний досвід розвитку туризму і зазначила, що Виноградів та Волноваха розвиватимуть економічні та культурні зв’язки і надалі.
Питання українського інформаційного простору на Сході і надалі залишається проблемним, адже забрати з ефірів пропагандистські російські телеканали вони не можуть, оскільки на території телевежі сепаратисти тримають заручників. Щодо газет, то тут українізація на належному рівні. Стосовно цінової політики, то у Волновасі ціни на продукти харчування у три рази нижчі, ніж у Донецьку.
Щодо адміністративно-територіальної реформи, її у Волновасі оцінюють позитивно.
Наталія КОБАЛЬ