СУПЕРЕЧКИ В СЕСІЙНІЙ ЗАЛІ ТРИВАЮТЬ

На вівторок, 7 жовтня, було заплановане пленарне засідання двадцять шостої сесії районної ради шостого скликання. Із 64 народних обранців зареєструвалися 34, інші з різних причин не змогли прибути до сесійної зали. Депутати мали розглянути цілий ряд важливих питань і затвердити в дію різні соціально-економічні програми, зокрема, районну програму енергоефективності та енергозбереження на 2014-2028 роки, внести зміни до районного бюджету та до програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вжити заходи щодо відновлення діяльності районного військового комісаріату тощо.
Перед тим, як відкрити сесію, голова районної ради Олег Любімов поінформував, що, не дивлячись на так зване перемир’я, в зоні АТО продовжують гинути наші земляки. Ось і зараз надійшла звістка про смерть військового – мешканця Заріччя. Тож оголосив хвилину мовчання за всіма загиблими на Сході країни.
Затим головуючий довів до відома депутатів та запрошених інформацію про певні кадрові зміни і представив нового прокурора району, яким став Владислав Братюк. Відтак народні обранці одноголосно включили до порядку денного розгляд питань щодо надання дозволу приміщень ФАПу с. Руська Долина в орендне користування, повернення будівлі дошкільного закладу у власність територіальної громади с. Онок та про передачу приміщення за адресою м. Виноградів, пл. Миру, 3 в орендне користування райдержадміністрації, а також звернення депутата Петра Бобинича про розміщення додаткової автобусної зупинки в с. Пушкіно.
Коли ж депутат Еміл Токач запропонував внести зміни щодо порядку черговості розгляду питань порядку денного і першим обговорити та затвердити питання інвестицій у с. Шаланки, які не були прийняті на позачерговій сесії, його підтримали лише 14 депутатів. І знову в сесійній залі почалися суперечки та відмова поступатися один одному. Спочатку виступив Микола Гріга, який попросив переголосувати, мовляв громада села проект підтримала, тому наразі не стоїть питання, що там буде будуватися, а від депутатів лише просять затвердити грошову оцінку земельної ділянки. Натомість Олег Любімов зробив йому зауваження, що свою думку він зможе висловити, коли обговорюватимуть конкретно дане питання, і попросив не вводити сесію у неправомірне русло. Він також наголосив, що депутати-опоненти навмисне створюють таку ситуацію, адже, якщо їхня пропозиція не буде проголосована, вони збираються зірвати сесію і не прийняти ті важливі рішення, які необхідні для району. Запропонував рухатися поступово, а коли черга дійде до даного питання, розглянути його. Бо минулий раз ініціатори наколотили з цим, підняли його до політичного рівня, що ніхто не схотів голосувати. Тому закликав депутатів не йти на поводу у провокаторів, а працювати згідно порядку денного. Його підтримали й інші народні обранці, зокрема Олександр Грошев. Затим взяв слово Едмунд Албок, який звинуватив голову райради, що хаос у сесійній залі створює він, бо під час зустрічі з Іваном Балогою вони з головою фракції ЄЦ Василем Цуцупом обіцяли підтримати дане питання, а наразі вже третій раз свого слова не дотрималися. Та головуючий був невблаганний і вимагав дотримуватися регламенту. Нарешті більшістю голосів присутніх вдалося затвердити порядок денний. Але все одно попрацювати народні обранці так і не спромоглися, бо частина покинула сесійну залу, а інші просили зробити перерву і головуючому довелося  поступитися…


Любов ТОКАЧ