СТОЯТЬ НА СТОРОЖІ ПРАВОПОРЯДКУ

У четвер дільничні інспектори міліції відзначали своє професійне свято. Саме ця служба вважається однією з найважчих, адже працювати доводиться і вдень, і вночі, без свят та вихідних. Бо ж спокій та порядок громади – понад усе. А дільничного у місті та селі треба чи не всім. Про те, як виноградівським «шерифам» працюється в період кризи та реформ нам розповів майор міліції, заступник начальника сектору дільничних інспекторів міліції Виноградівського районного відділу УМВС України в Закарпатській області Мар’ян ЗЕЛДІ: – У секторі дільничних інспекторів міліції 40 посад, з яких 33 офіцери, 5 помічників, начальник та заступники. На жаль, зараз, через низьку заробітну плату, багато людей залишили правоохоронну систему, 5 жінок-дільничних – у декретній відпустці. Тож маємо 13 вакансій, – розповідає Мар’ян Іванович. – Вважаю, що в структурі правоохоронних органів робота дільничного є однією з найважчих. Завжди наших працівників залучають до здійснення громадського порядку під час різних культурно-масових, спортивних заходів. Проводяться вони зазвичай у вихідні дні і присутність дільничного є обов’язковою. Основною нашою функцією є профілактика різної категорії осіб: раніше судимих, умовно засуджених, насильників у сім’ї, психічно хворих, схильних до вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин й інших правопорушників. Окрім того ми виявляємо і різного роду кримінальні правопорушення. У порівнянні з минулим роком, маємо позитивні результати роботи. Це відображається у показниках: якщо торік станом на 1 червня зареєстровано 51 розкритий злочин, то зараз – 61. Залучається наша служба і у різних напрямках. Дільничні із працівниками судової системи та прокуратурою виконують судові приводи, з органами місцевого самоврядування виїжджають на розгляд конфліктів між сусідами, проводять профілактичні бесіди у неблагополучних сім’ях, співпрацюють із соціальними службами у справах сім’ї та дітей, управлінням соціального захисту населення тощо. Позаяк на сході країни триває антитерористична операція, співпрацюємо із військкоматом щодо здійснення мобілізації та призову на строкову службу. Тут варто зазначити, що Виноградівщина посідає друге місце в області по кількості мобілізованих. З тих, що не отримали повістки, ухиляються одиниці, основна ж частина боєздатних чоловіків перебувають на заробітках за кордоном. Були у АТО і троє дільничних – Віталій Лабатій, Ігор Манойленко та Володимир Тускуєв. Останній був у «гарячій точці» навіть двічі. Там вони несли службу на блокпостах: здійснювали перевірку контингенту, що проїжджає через пропускні пункти.
Пригадую, коли ми з майором спілкувалися напередодні 90-річчя служби дільничних інспекторів у 2013 році, він казав, що основною проблемою у селах району є відсутність кабінету. Тож тепер поцікавилися сучасною картиною. Відповідь Мар’яна Зелді майже не змінилася: «Ситуація з цього приводу є практично стабільною. Легше перерахувати, у котрих населених пунктах є окремі кабінети дільничного інспектора міліції. Це – у Великих Ком’ятах, Королеві, Вилку, Пийтерфолві та Неветленфолу. У Виноградові даний опорний пункт повернули у власність Міністерства оборони для військкомату. Наразі керівництво вирішує питання про виділення для міських дільничних іншого кабінету. Особисто я вважаю, що опорний пункт має знаходитися не поруч з райвідділом міліції, як це зараз, а десь в центрі, приміром – біля ринку «Урожай», де часто виникають конфлікти за торгові місця».
Наразі у Міністерстві внутрішніх справ чекають на реформи. Не оминуть вони і «шерифів». Проте кістяк колективу дільничних все ж сподівається на позитивні зрушення і, при належній оплаті праці, вони і надалі стоятимуть на сторожі правопорядку.


Наталія КОБАЛЬ