СЕРЕД 24 МОБІЛІЗОВАНИХ – ОДНА ЖІНКА-МЕДИК

Мобілізація триває, а, отже, і ми продовжуємо інформувати вас про її хід. Як нам повідомив начальник відділення офіцерів запасу і кадрів Іршавсько-Виноградівського об’єднаного районного військового комісаріату, капітан запасу Анатолій СЄДЛИЙ, за цей доволі нетривалий період вже мобілізовано 24 чоловік віком від 30 – за 40 років.
– Всього у нас зареєстровано 8 добровольців. Жінка – лейтенант міліцейської служби, медик з Королева Анжеліка Вольф, яка сказала: «Якщо мужики не хочуть іти в зону АТО, то я – піду!» вже мобілізована наприкінці січня. Мобілізованих офіцерів ми направили на допідготовку в Академію сухопутних військ, а решту – у навчально-тренувальні центри у Старичі (Львівщина) та “Десну” (Чернігівщина), – сказав Анатолій Михайлович. – Зараз серед добровольців є і один 64-річний чоловік із військовим званням. Та, позаяк, згідно закону призов до 60 років, я зв’язався з обласним військкомом і він дав добро, зазначивши, що «добровольцям відмовляти не можна». Наразі він проходить медкомісію і якщо за станом здоров’я буде непридатним брати участь у бойових діях, допомагатиме нам у військкоматі. Тут роботи вистачає.
Капітан зазначив, що є і такі військовозобов’язані, які відмовляються брати повістки. Це – близько 8-10 % від загальної кількості. Складаються відповідні протоколи, списки з їх даними військкомат передає у прокуратуру та міліцію. Згодом рішення по цих людях прийматиме суд. На Виноградівщині двом чоловікам, які відмовилися отримувати повістку, суд присудив рік умовно. Тепер їм знову вручатимуть чергове «запрошення у військкомат» і якщо вдруге відмовляться, то на них чекає життя за гратами на 3-5 років.
З  неофіційних джерел нам стало відомо, що у окремих селах інспектори військово-облікового столу звільняються з роботи. Є серед них і випадки хабарництва. Щодо останнього, капітан запасу Анатолій Сєдлий констатував: «До нас також дійшли чутки, що сільські інспектори брали від військовозобов’язаних гроші за те, щоб «сховати» їх від мобілізації. А провину скидають на нас. Ці випадки перевіряються відповідними службами». Слухи про те, що комісари сидять в Центрі зайнятості і вручають безробітним повістки, коли ті приходять відмічатися, Анатолій Михайлович спростував: «Там повістки ніхто не вручає. Дійсно, наші працівники перебувають у приміщенні РЦЗ, але суто з місією інформувати». Проте тим, що працюють, повістки дійсно-таки вручають на робочому місці. За словами Анатолія Сєдлого, найбільше їх вручили на заводі «ВЕТ Автомотив Україна», оскільки саме там велика кількість працівників.


Наталія КОБАЛЬ