СВІТОЧ КАРПАТСЬКОЇ ЗЕМЛІ

Вечір пам’яті духовного і громадського діяча Закарпаття Євменія Івановича Сабова відбувся цими днями у читальній залі районної бібліотеки. Тут зібралися люди, котрим небайдужа історія рідного краю – вчителі, письменники, представники духовенства, працівники бібліотек, активісти, щоб добрим словом пригадати людину, яка жила, працювала на благо свого народу.
Відкрив вечір розповіддю про життєвий і творчий шлях нашого видатного земляка, письменника і архідиякона голова Закарпатського культурно-просвітницького товариства ім. О. Духновича Юрій Продан, який сказав, що активна громадська діяльність у 1930 році стала причиною замаху на життя Євмена Івановича. За радянські часи його ім’я було назавжди викреслено з пам’яті нащадків і лише в роки незалежності справедливо повернуто сучасникам: активістами товариства на греко-католицькій парохії було встановлено пам’ятну дошку, а також одна з вулиць міста носить його ім’я.
Душпастирську та викладацьку роботу севлюського архідиякона, який вчив і наставляв молоде покоління на істинний шлях Божий, що є надзвичайно актуальним і сьогодні висвітлив у своїй промові дослідник його спадщини, парох с. Мала Копаня о. Даниїл Бендас.
Про значення видатної постаті Євменія Сабова, який залишив по собі яскравий, незабутній слід у своїх виступах наголошували громадська активістка Марія Конкіна, вчитель Малокопанської школи Марія Дубровка та інші. Виступи вдало доповнювалися слайдами фотосвітлин. Більш детально познайомитися з життям та творчістю Євменія Сабова присутні змогли, переглянувши книжкову виставку «Світоч Карпатської землі». Неабиякого колориту зустрічі додали стародавні закарпатські народні пісні, виконані Василем Січем, які активно підхоплювалися учасниками заходу.


Любов ТОКАЧ