РЕАНІМОБІЛЬ ОСВЯЧЕНО ТА ПЕРЕДАНО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ

21 квітня на площі Миру у Виноградові відбулося освячення та урочиста передача реанімобіля військовослужбовцям 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади, в якому взяли участь т.в.о. голови райдержадміністрації Юдіта Петеі, голова районної ради Олег Любімов, представники Ради церков та релігійних організацій району при РДА, громадськості та засобів масової інформації. Сучасну «швидку» з часом буде відправлено в зону АТО для потреб наших військових. Але за традицією цьому передує обряд освячення.
Свій коментар «Новинам Виноградівщини» надав капітан медичної служби медичної роти 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади Андрій Шамолюк:
– Потреба в таких машинах на Сході дійсно гостра. Адже там, на передовій, потрібно надавати допомогу пораненим і евакуйовувати їх до найближчих лікувальних закладів. Коли ми знаходилися в Дебальцеві, то відчувалася велика необхідність у реанімобілях. Їх тоді нам дуже бракувало, адже поранення та втрати були суттєві. Тим більше, два реанімобілі, які ми мали, потрапили під обстріл і були знищені. Поставала гостра потреба у вивезенні з плацдарму поранених бійців. Рятувало ситуацію те, що там, на Сході, працювало декілька волонтерських бригад медиків та парамедиків, які співпрацювали з нами. Тож ми виходили на них, і якщо самі були неспроможні чи нам не вистачало техніки, то вони або під’їжджали до нас, або ж ми вивозили до них поранених з передової. Якщо мовити про Дебальцівський плацдарм, то там багато було 200-их і 300-их. Вивозити їх звідти доводилося навіть вантажним транспортом. Причому поранення у наших бійців були досить важкі. Там, на передовій, ми були 6 місяців. Спочатку поранення були незначні – осколкові, кульові, а вже коли нарощувалося протистояння та загострювалися бойові дії, то почастішали складні – і вибухові ампутування, і осколкові проникнення в черевну порожнину. Навіть у день виходу з Дебальцівського плацдарму ми  надавали невідкладну допомогу важкопораненим хлопцям. Уже відтак волонтери зв’язалися з нами і почали організовувати збір коштів для придбання реанімобіля. Тому для нас цей реанімобіль такий потрібний. Все необхідне оснащення ми укомплектуємо, як мовиться, з миру по нитці.
Про те, наскільки значима є справа придбання і освячення реанімобіля для потреб наших військових на Сході, своїми думками поділився о. Мирослав Сипко:
– Я думаю, що ця подія є дуже значима, бо то є великий внесок у спільну справу за збереження миру та цілісності нашої держави. Ця швидка допомога може врятувати, можливо, десятки, сотні людей. Кожна віруюча людина розуміє, наскільки важливим є Боже благословення. І якщо ми звернемося до наших християнських витоків, то згадаємо, що жодна важлива справа не починалася без благословення на те Господа Бога.
Збір коштів на придбання реанімобіля було організовано за ініціативи Ради церков та релігійних організацій району при РДА. Необхідна сума – 2300 євро зібрана протягом січня-квітня. Пошук, доставка та проведення технічного обслуговування реанімобіля стали можливими завдяки місцевим підприємцям і волонтерам, які організували транспортування автомобіля із Німеччини.
Слова щирої вдячності Юдіта Петеі адресувала всім, хто долучився до доброї справи, наголосила на важливості продовження співпраці держави та церкви задля встановлення миру в Україні, незважаючи на віросповідання. На завершення Юдіта Петеі та Олег Любімов передали ключі від уже освяченого автомобіля капітану медичної служби Андрію Шамолюку.
Слід відмітити, що цей автомобіль був придбаний за кордоном та обладнаний за допомогою небайдужих людей у місті Виноградові. Збирати кошти на цей автомобіль почали  ще з минулого року і ініціатива завершилася успішно. Щира вдячність усім меценатам, які допомогли зібрати кошти на цей автомобіль, церквам різних конфесій:
– греко-католики – 15 702 грн. та 115 євро;
– церква християн Віри Євангельської – 400 євро;
– реформатська церква – 15 314 грн.;
– адвентисти Сьомого дня – 2 200 грн. – 100 євро;
– православна церква Московського патріархату – 1089 грн.;
– релігійна громада УПЦ Київського патріарху – 1000 грн.;
– церква в ім’я Божої Матері Фатимської – 200 грн.;
– єврейська община – 100 євро;
– Ю. А. Пензеник від молоді села Великі Ком’яти – 500 грн.;
– громада  с.Новоселиця – 1020 грн.;
– О. А Коложварі – 300 грн.;
– І. І. Балога– 3000 грн.
Окрема вдячність Михайлу Кляпу за ремонт системи водяного охолодження, Михайлу Максимишинцю – за ремонт ходової частини, Петру Молдавану – за техобслуговування мотора,  Роману Фурману – за хімчистку салону. Братам Магочі –  за конструктивні зміни в системі фіксації медичних нош. Колективу об’єднання «Гроно»  – за пошиття обшивки медичних нош. Головному лікарю Королівської залізничної лікарні Віктору Легерді – за медичне обладнання. Щира подяка – Королівському ДЕПО (В.П Сідаш) та Виноградівському ВУЖКГ (М.П.Білинець) за надану допомогу, Виноградівській філії «Швидкої допомоги» – за надані медичні ноші.
Особлива подяка Богдану Шикулі за подорож до Німеччини з метою придбання потрібного автомобіль. Всіх, в принципі, і  згадати неможливо.
Тож щира вдячність усім, хто допоміг і вніс якусь частку до цієї справи. Разом ми сила і разом ми переможемо і на цьому не будемо зупинятись.
Слава Україні! Слава Героям!


Вл. інф.