Особливості функціонування системи електронного адміністрування ПДВ

ДПІ у Виноградівському районі ГУ ДФС у Закарпатській області доводить до відома платників податків, що відповідно до пункту 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з 1 лютого 2015 року реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній / розрахунку коригування.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання (пункт 201.10 статті 201 Кодексу).

За порушення платниками ПДВ зазначених термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, що підлягають наданню покупцям – платникам ПДВ, тягнуть за собою накладення штрафу від 10  до 50 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування в залежності від кількості днів прострочки.

З 1 липня 2015 року реєстрація податкових накладних в ЄРПН здійснюється виключно на суму податку, обраховану за формулою, визначеною пунктом 2001.3 статті 2001 Кодексу (далі – реєстраційна сума).

Таким чином, з 1 липня 2015 року при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми. Тобто для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах.

Якщо така реєстраційна сума є меншою ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, у реєстрації вказаних податкової накладної або розрахунку коригування буде відмовлено.

У такому випадку (в тому числі якщо реєстраційна сума має від’ємне значення) з метою отримання можливості зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму. Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:

отриманих податкових накладних та розрахунків коригування (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника та зареєстрованих в ЄРПН;

сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів;

поповнення рахунку платника в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритого платнику у Держказначействі (електронний рахунок).

Звертаємо увагу, що на офіційному порталі ДФС України на головній сторінці розміщено розділ „Податкові зміни 2015”, який містить підрозділ „Електронне адміністрування ПДВ”. У вказаному підрозділі розміщується актуальна інформація, пов’язана із функціонуванням системи електронного адміністрування ПДВ.

 

 

За матеріалами

ДПІ у Виноградівському районі

ГУ ДФС у Закарпатській області