Олег ЛУКША: Наша ціль — спроможна, ефективна, відповідальна громада

Нагальність реформування місцевого самоврядування не викликає сумнівів у експерта Офісу реформ Закарпаття Олега Лукші: — Побудова спроможної місцевої влади і , в першу чергу, спроможного місцевого самоврядування – завдання, яке стояло з моменту створення незалежної України. Але так сталося, що виконання цього завдання постійно відтерміновувалося… Зараз просто нікуди відкладати – ми бачимо, що робиться на Донбасі – це наслідок НЕ децентралізованості місцевої влади. Звичайно, це не головна причина, але одна з… І тому я думаю, що зараз одна з нагальних проблем – децентралізація влади і системна реформа місцевого самоврядування.
В основі цієї реформи лежить ідея спроможної територіальної громади. Давно досліджено, в цілому світі, що місцева влада в особі місцевого самоврядування, у нашому випадку – місцевих рад, може бути спроможною лише за наявності певної території, певної кількості населення, тоді, власне, влада своє існування виправдовує. У цьому полягає сутність цієї реформи: громада має бути спроможна, ефективна і відповідальна! Це, так би мовити, три кити, на яких має ґрунтуватися ця реформа.
Бо що казати, у нас на територіях всюди двовладдя: місцеві державні адміністрації і місцеве самоврядування. Принаймні, на районному і регіональному рівнях. Тому, власне кажучи, зараз іде мова про перший етап цієї реформи – створення спроможних територіальних громад. І саме для цього прийняті відповідні закони і методика їх реалізації. Власне, у кожній області створені офіси реформ, які не мають повноважень держави, але мають допомагати, консультувати, радити і здійснювати комунікацію між державними органами влади, місцевим самоврядуванням і громадськістю, які мають бути залучені до цієї системної, найважливішої реформи.


Офіс реформ у Закарпатській області