Нове у сфері законодавства про спадкування

20 жовтня 2014 року Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування».
Названим Законом спрощено процедуру оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно, зокрема це стосується осіб, які проживають у сільській місцевості.
Відповідно до норм зазначеного закону, оформити спадщину можна буде не лише у нотаріуса, але й в органі місцевого самоврядування, тобто в сільраді.
Сама важлива й основна мета Закону полягає в тому, що скасовується обов’язкове проведення оцінки майна і встановлюється оподаткування спадщини за нульовою ставкою податку у випадку спадкування майна від чоловіка/дружини, баби/діда, брата/сестри, батьків/дітей (тобто, у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги). При цьому, вказана новела стосується спадкоємців як за законом, так і за заповітом.
Норми названого Закону набувають чинності (вступають в дію) в наступному порядку:
Норми, що скасовують обов’язкову оцінку майна при спадкуванні набувають чинності на наступний день після офіційного опублікування Закону. На сьогодні ці норми вже є чинними;
Норми, які передбачають можливість оформлення спадщини, а також реєстрації прав на успадковане майно мешканцями сільської місцевості не лише у нотаріуса, але й в органі місцевого самоврядування (сільраді) – набувають чинності з 1 січня 2016 року.


Алла Попова, юрисконсульт благодійного фонду «Терра Деї», адвокат