На координаційній нараді у прокурора Виноградівського району обговорено стан боротьби зі злочинністю та проявами корупції

У прокуратурі Виноградівського району відбулась координаційна нарада щодо обговорення стану боротьби зі злочинністю та проявами корупції у Виноградівському районі за 11 місяців 2014 року, у тому числі щодо вчинення тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, причин зростання злочинів проти власності тощо.
Відкриваючи нараду, прокурор Виноградівського району Владислав Братюк зазначив, що правоохоронними органами району проведена певна організаційна та практична робота у сфері боротьби зі злочинністю та проявами корупції, однак вона є недостатньою та потребує значної активізації.
Так, рівень злочинності у Виноградівському районі на 10 тис. населення за 11 місяців 2014 року становить 53,7, а по області 84,9, що є досить вагомим здобутком, проте не слід зупинятись на досягнутому, а прагнути до повного викорінення злочинності.
Разом з тим, незважаючи на вжиті заходи протягом 11 місяців 2014 року зареєстровано 1063 кримінальних проваджень, із них 16 за особливо тяжкими злочинами, 164 за тяжкими злочинами, 244 за злочинами середнього ступеня тяжкості, 253 за злочинами невеликої тяжкості. Загалом із загальної кількості вчинених за 11 місяців 2014 року кримінальних правопорушень на обліку, як нерозкриті, залишаються 181 тяжких та особливо тяжких злочинів.
За вказаний період зареєстровано 328 злочинів проти власності, з них 247 крадіжок, 9 грабежів, 1 розбійний напад, 1 вимагання, 55 шахрайств, загалом зросла кількість таких злочинів (з 303 минулого року до 328 поточного року).
Потребує суттєвого покращення робота по розшуку осіб, які ухиляються від досудового розслідування та суду. Станом на 1.12.2014 року залишаються не розшуканими 26 осіб, з них 10 оголошені в розшук судом.
Не відповідає вимогам сьогодення боротьба з корупційними проявами. Вжиті заходи не змогли докорінно вплинути на ситуацію, в першу чергу через відсутність системного підходу до виявлення та документування корупційних проявів. За наслідками досудового розслідування до суду скеровано лише 1 кримінальне провадження з ознаками корупції (із 63 по області).
В цілому, стан боротьби зі злочинністю в районі, запобігання та протидії корупції потребує скоординованих зусиль всіх правоохоронних органів району, вжиття комплексних заходів за участю органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.
З метою вдосконалення взаємодії правоохоронних органів району щодо профілактики злочинів та правопорушень, забезпечення захисту конституційних прав громадян та боротьби зі злочинністю та корупцією, учасниками координаційної наради було спільно затверджено ряд заходів, які покликані у 2015 році зміцнити законність та правопорядок в районі, викорінити причини зростання злочинності на території району.


Віктор Дочинець,
заступник прокурора Виноградівського району, юрист 1 класу