НИНІ, ЯК НІКОЛИ, СОБОРНІСТЬ ДЕРЖАВИ ПОВИННА ГУРТУВАТИ УКРАЇНЦІВ

22 січня з нагоди відзначення Дня Соборності та Свободи України у Виноградові, біля пам’ятника-погруддя Тараса Шевченка відбулося урочисте зібрання за участі представників районної влади, громадськості району, колективів підприємств, установ, організацій та учнівської молоді.
В історії становлення незалежності і соборності України особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День незалежності і соборності України. Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, визначивши: «Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового народу», – на ролі та значимості свята наголосив начальник відділу культури РДА Василь Югас.
Відтак представники влади та громадських організацій поклали кошики квітів до пам’ятників Т. Шевченка і О. Духновича. Щемно лунали патріотичні поезії та пісня «Думи мої» у виконанні художнього керівника міського будинку культури Тетяни Гудачок.
…Не стандартними промовами відзначалося те свято – людей зібрало на урочистості глибинне розуміння суті соборності, необхідності злуки, яка нині, як ніколи, повинна гуртувати українців – державних мужів і пересічних українців, на Сході і Заході країни, волонтерів і всіх, кому небайдужа доля України


Ганна КОБАЛЬ