НЕ МІЛІЄ ЛЮДСЬКА ДОБРОТА

Скажу чесно: ми побоювалися, що із настанням літа наші добродійники і меценати підуть у відпустки, у офісі волонтерів їх поменшає. Але люди доброї волі, де б вони не були, залишаються вірними своїм принципам. І навіть у ці спекотні червневі дні до офісу Руху підтримки закарпатських військових приходять відвідувачі. Знаючи, що число переселенців із Донецька і Луганська не зменшується, а  навпаки, ще більше зростає,  виноградівці спішать принести речі для переселенців та іграшки для дітей і солдатів. Серед таких у червні були Антон Баганич, Оксана Штулер, родина командира військової частини Олександра Байдака, Анжела, Ольга Гал, Марія Феневгазі (окремі відвідувачі не називають своїх прізвищ).
Приємно порадувала юна донечка загиблого городянина Даніелка Ковач, яка проживає у Києві,  — вона власноруч виготовила і прислала виноградівським волонтерам обереги ляльок-мотанок: частину їх ми відправили військовослужбовцям, а частину незабаром реалізуємо в рамках акції «Іграшка для солдата». Окремо хочу сказати про городянку Наталію Маслову, яка після виходу на пенсію стала власноруч виготовляти чудо-ляльки. Дізнавшись про цю ж акцію, жінка разом з чоловікам принеслі у офіс 10 неперевершених творінь прекрасних рук. А от від Володимира Драгуна волонтери отримали 300 літрів яблучного соку (допоміг його доставити Сергій Бряскалов із Вилока). Руслан Декет приніс «болгарку», так потрібну на передовій. До речі, сік, супові приправи, овочі ми відправили бійцям 80-ї аеромобільної бригади. Сік дістався також десантникам 25-ї бригади.
Одночасно наші помічники не перастають приносити особисті пожертви. Колектив Підвиноградівського дитсадка зібрав для вояків 1000 гривень, а також дуже велику кількість продуктів харчування;  2000 грн. передали учасники турніру з волейболу, що проходив у Дротинцях і був присвячений пам’яті загиблих воїнів АТО (організатором виступили управління освіти, районна організація ФСТ «Колос» та актив цього села). На початку червня Марія Білак занесла 1000 гривень, місцевий мешканець Іван — також тисячу грн., Ольга Дубровська з Королева — 40 гривень, 200 гривень — Віталій, теліжанка Катерина М., отримавши пенсію, того ж дня виділила з неї 300 гривень для солдатів.  Корнелія Оросі занесла в офіс 1300 гривень — тисячу для військовослужбовців, а 300 — для лікування донечки нашого волонтера Марічки. Нагадаю: з початку акції по збору коштів для придбання дитині кохлеарного імпланта вже зібрано понад 100 тисяч гривень. І днями батьки дівчинки  через мережу Інтернет звернулися з подякою всім людям доброї волі — збір коштів для дитини припинено.  Найбільша особиста сума пожертви поступила від Івана Товта: він передав 5000 гривень цільових коштів на лікування Марічки та ще одного малюка з того ж дитсадка — Лук’янчика. До речі, до акції по поверненню слуху дівчинки підключилися як окремі люди, так і депутати обласної ради, цілі колективи: агрошляхбуд, ВУЖКГ, Виноградівська школа мистецтв, райлікарня… А ще на наш рахунок надійшли 498 гривень із Сєверодонецька Луганської області.
Наш меценат Юрій Данко приніс для потреб військовосслужбовців батарейки «Крона» та ізоляційну стрічку, місцевий мешканець — плащ-дощовик. Віктор Заріцький в який уже раз порадував 10 блоками цигарок і стількома ж упаковками кави. Від Ярослава Іванишинця дістали аптечку. Представники  національно-демократичної партії України передали збірники нормативно-правових матеріалів на допомогу учасникам АТО. Від активістів ініціативної групи об’єднання «Самопоміч» отримали бензопилу.
Порадував вчинок бійця, який повернувся зі Сходу: він приніс три  комплекти форми і берци, які волонтери не так давно висилали йому на передову. Спорядили ми і військовослужбовців артдивізіону, які  відправилися на Схід, — видали їм три рулетки, батарейки, три плоскогубці, ізоляційну стрічку. Солдатам батальйону «Тиса» видали труси, майки, сушені супові набори, сигарети, чай, мило, зубні пасти і щітки, бак для води, еластичні бинти, одіяла, DVD, прилад нічного бачення для гусеничної техніки, запальнички, батарейки. Тиждень тому у офіс знову завітав капелан Іван Ісаєвич: він їхав на передову і повіз туди від волонтерів Виноградова ящик чаю, 20 станків для бриття, ящик вологих серветок, 4 пакети супових наборів, батарейки, сковорідку. 19 червня бійцям 2-го  артдивізіону 120-ї бригади видано казанок, 4 ліхтарики, сокиру, ключі, цвяхи, сонячну батарею, вологі салфетки, радіо, продукти харчування, мило, зубні пасти і щітки, книгу місцевого гумориста Михайла Чухрана. Потреба закрита! Бійцям окремого інженерно-саперного батальйону «Тиса» відправили металеві конструкції для «зачистки» розтяжок, вологі серветки, сигарети і яблучний сік. Бійцеві 120-ї бригади, який повернувся із шпиталю і одразу знову поїхав на передову, видали форму.   До речі, на нашій сторінці в Фейсбуці  можна побачити багато фотозвітів про доставлення вантажу адресатам. Там же — і щоденні, найоперативніші повідомлення Руху волонтерів. Чи не останній з них: військовослужбовцям 24-ї окремої механізованої бригади терміново потрібен маленький холодильник. Сподіваємося, знайдеться меценат, який допоможе придбати його  нашим землякам.


Мальвіна САВИНЕЦЬ, волонтер