НАШ ОБОВ’ЯЗОК – ВСІЛЯКО ПІДТРИМУВАТИ ВІЙСЬКОВИХ

Цими днями за ініціативи т. в. о. голови райдержадміністрації Юдіти Петеі у малому залі будинку влади пройшло засідання «круглого столу» з бійцями 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади, в якому взяли участь керівники структурних підрозділів, представники міської ради, члени сімей військовослужбовців та волонтери. Розпочалося зібрання з хвилини мовчання за загиблими в АТО воїнами-героями.
Відкриваючи захід, Юдіта Петеі наголосила, що головною метою зібрання є роз’яснення порядку надання державних соціальних гарантій учасникам антитерористичної операції. Запропонувала вести розмову у невимушеній обстановці, висловлювати свої думки і пропозиції, разом обговорювати наболілі питання, щоб дізнатися, де найбільше потрібна допомога. Адже військові захищають мир у державі, вони – герої нашого часу, і наш обов’язок – всіляко їх підтримувати.
Начальник управління соціального захисту населення Валерій Єгоров розповів присутнім про соціальне забезпечення військовослужбовців. Насамперед він зазначив, що з самого початку анексії Криму та анти- терористичної операції проводиться робота по допомозі військовим. Райдержадміністрацією були створені робочі групи по взаємодії з військовослужбовцями – учасниками АТО, їх родинами та волонтерськими організаціями. У січні місяці створено районний комітет допомоги солдатським матерям та дружинам військових. На сьогоднішній день у нашому районі є 270 учасників АТО. У цьому складі військовослужбовці, мобілізовані, прикордонники, міліціонери, добровольці. На жаль, маємо шість загиблих, які поклали своє життя під час бойових дій. Також 22 вояки поранені, з них найбільш важкий Олег Кравчук, котрий лікується в шпиталі. Надавалася допомога в організації зустрічі вояків, а також родинам загиблих. На даний момент районною радою, райдержадміністрацією та міською радою виплачено 221 тис. грн. у вигляді одноразової матеріальної допомоги. Була надана всебічна допомога родинам загиблих, а також спрямована робота на об’єднання всіх волонтерських організацій в районі для надання підтримки нашим воякам. Спілкуючись з учасниками АТО, було зроблено висновок, що дуже розрізненими є наразі аспекти правової, нормативної та інформаційної роботи по забезпеченню організації допомоги учасникам антитерористичної операції. Тому було розроблено збірник нормативно-правових та інформаційних матеріалів «Пам’ятка учасника АТО», який отримали всі присутні в залі. Саме управління соціального захисту є основною організацією, яка буде втілювати в життя ті соціальні гарантії, на які можуть розраховувати військові. Найбільш детально фахівець зупинився на пільгах та соціальних гарантіях, які будуть надані військовим після отримання посвідчення учасника АТО.
Крім того, під час зустрічі присутнім були надані роз’яснення стосовно медичного забезпечення, які висвітлила начальник управління охорони здоров’я РДА Леся Королевич, а також було обговорено питання психологічної підтримки учасникам АТО. Про порядок виділення земельних ділянок інформував заступник начальника управління Держземагенства у Виноградівському районі Сергій Грабар. Перший заступник міського голови Василь Ціцей інформував про надання матеріальної допомоги та пільг військовослужбовцям – жителям районного центру.
Координатор «Руху підтримки Закарпатських військових – Виноградів» Михайло Роман запропонував створити при військкоматі консультаційний центр з надання правової допомоги учасникам антитерористичної операції.
В свою чергу військові подякували за увагу з боку влади, особливо волонтерам та населенню Виноградівщини, від яких, до слова, найбільше було допомоги.


Любов ТОКАЧ