Затверджено нові форми книг для обліку доходів і витрат для платників єдиного податку І – ІІІ груп

ДПІ у Виноградівському районі ГУ ДФС у Закарпатській області повідомляє, що Наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. № 563 затверджено:

1) форму книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками ПДВ) та Порядок її ведення.
Особливістю заповнення нової книги є необхідність зазначення доходів від провадження діяльності в гривнях з копійками. У графі “вид доходу” (для доходів, що оподатковується за ставкою 15%) зазначається цифра від 1 до 5, яка відповідає виду доходу згідно з пп. 1-5 п. 293.4 ПКУ. Крім того, виключено графу “сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності”. Книга ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді. Про обрання способу ведення Книги в електронній формі подається за основним місцем обліку відповідна заява.
Уточнено, що книга зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис;
2) форму книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ) та Порядок її ведення. Книга теж заповнюється в гривнях з копійками. Інших суттєвих змін не відбулось. Аналогічно книзі доходів, вона теж може заповнюватися в електронному вигляді.
Наказ Мінфіну N 1637 від 15.12.2011, що затверджував попередні форми книг та Порядки їх заповнення, визнано таким, що втратив чинність. Встановлено, що книги, зареєстровані до набрання чинності цим наказом, діють до їх закінчення. Наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» N 57 від 28.07.2015.

За матеріалами ДПІ у Виноградівському районі ГУ ДФС у Закарпатській області