ЗБИРАЮТЬ ОЗИМІ ПШЕНИЦЮ ТА ЯЧМІНЬ

На Виноградівщині триває жнивування. Благо, що нарешті погодні умови активно сприяють господарникам. Про те, як цьогоріч жнивують фермери та сільськогосподарські підприємства району, нам розповів начальник відділу агропромислового розвитку РДА Василь ФЕЄР:
– Ранніх ярих колоскових на сьогодні зібрано 2247,42 га при загальній засіяній площі 8568,4 га. Урожайність складає 38,1 центнер з гектара. Збирання ячменю на сьогодні завершено. А от до збору пшениці приступили ще не всі сільгосппідприємства. Та й темпи цьогоріч нижчі, оскільки збирати врожай озимини через погодні умови розпочали на 10 днів пізніше, аніж торік, коли весна до нас завітала раніше. Техніки є достатньо: у районі налічується 150 комбайнів. Технічна спроможність господарів дозволяє зібрати зерно за 15 днів, та це за умов сприятливої погоди та справних агрегатах. За останні 10-15 років ніхто не купив жодного нового зернозбирального комбайна. Як правило, техніка стара, успадкована від колишніх колгоспів, зношена, а, отже, і часто виходить з ладу. Та й обігових коштів на запчастини, паливно-мастильні матеріали не вистачає. Вони, як і добрива та засоби захисту рослин, вслід за доларом, зросли у кілька разів. Диспаритет цін посилюється. Та й дощ вносить свої корективи. Засіяні площі та кількість зібраного врожаю залишається на рівні з минулим роком. Майже стабільною залишається і кількість фермерських господарств.
За словами Василя Федоровича, є у районі і господарства, що займаються вирощуванням фруктів та овочевих культур. Так, приміром, ТОВ «Універ» вирощує для консервації власні овочі, а ТОВ «Райдуга» охолоджує вирощену продукцію для подальшої реалізації у супермаркетах.              Вл. інф.