Дружина прем’єра Угорщини В. Орбана привезла для закарпатської Берегівщини «гуманітарку» на 10 млн. форинтів

У четвер, 19 березня, Берегово з гуманітарною місією відвідала Посол доброї волі Угорської екуменічної служби допомоги та дружина прем’єр-міністра Угорщини Аніко Леваї.
У Закарпатському центрі розвитку та консультацій «Едванс», що знаходиться у Берегові, пані Аніко та голова Угорської екуменічної служби допомоги Ласло Лехел розповіли журналістам про свою  діяльність в Україні та на Закарпатті зокрема.
Загалом служба охоплює своєю допомогою 9 регіонів України. Особлива увага приділена внутрішнім переселенцям у Києві, Харкові, Запоріжжі, Херсоні, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Івано-Франківську. Гуманітарна допомога охоплює 7 тисяч офіційно зареєстрованих переселенців. Бюджет програми в Україні сягає 100 млн. форинтів (350 тис. євро) та виконується за фінансової підтримки міжнародної організації ACT Alliance  (Женева, Швейцарія). Допомагала служба ще і під час подій на Майдані в Києві. Угорська екуменічна служба допомоги через свого представника в Києві координує свою діяльність з державними органами влади, ООН та іншими гуманітарними організаціями, які задіяні в наданні гуманітарної допомоги в Україні.
Під час прес-конференції пан Лехел відзначив, що конфлікт на сході України не може бути вирішений тільки за допомогою гуманітарної допомоги, потрібне політичне вирішення питання. Окрім того він зазначив, що в Україні приємно працювати, адже тут дуже відкриті люди і завжди готові допомагати один одному.
Варто зазначити, що офіс Угорської екуменічної служби допомоги у Берегові діє вже 17 років. Пані Аніко Леваї, яка вже не вперше відвідує Берегово, розповіла, що тут допомогу надаватимуть у першу чергу одиноким пристарілим людям, а також родинам військовослужбовців, багатодітним сім’ям незалежно від їх національності і віросповідання. В міру надходження фінансових пожертвувань територія надання гуманітарної допомоги буде розширена. Бюджет цієї програми – 10 млн. форинтів (30 тис. євро). Загалом у березні допомогу отримають 103 закарпатські родини. Ці гроші зібрали, зокрема, угорські благодійники. Серед планів місії на Закарпатті – безкоштовне харчування для нужденних дітей.
Після спілкування з медійниками, дружина Прем’єр-міністра Угорщини Аніко Леваї та Ласло Лехел роздали пакунки нужденним, частина яких  з’явилася в офісі. Інші пакети соціальні працівники особисто роздадуть за місцем проживання громадян. У пакунках: продукти харчування (олія, мука, крупи, цукор та ін.), засоби особистої гігієни, дитячі товари.


Закарпаття online