ДЕПУТАТИ ЗНОВУ ЗІРВАЛИ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ

У середу, 17 червня, відбулося третє пленарне засідання двадцять дев’ятої сесії районної ради шостого скликання, в якому взяли участь 36 народних обранців, а також т. в. о. голови  РДА Юдіта Петеі, сільські, селищні голови, керівники структурних підрозділів. Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих під час проведення антитерористичної операції на Сході.
Перш ніж розпочати роботу сесії голова райради Олег Любімов поінформував, що надійшла відповідь від управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва, де повідомляється, що проект «Зниження ризику епідеміології туберкульозу в прикордонних регіонах Польщі, Білорусі, України шляхом впровадження інноваційних методів моніторингу та лікування» із загальним бюджетом 5,7 млн. євро, поданий на розгляд секретаріату по програмі транскордонного співробітництва 2014-2020 роки як новий інфраструктурний проект та зареєстрований в якості основного від Закарпатської області. Отже, маємо великі шанси на вирішення проблеми туберкульозу в найближчому майбутньому.
Пленарне засідання розпочалося з інформації головуючого про депутатські запити і відповіді на них. Зокрема, Іван Густі клопотав про виділення коштів на добудову мансардного приміщення в Новоселицький ЗОШ, Василь Поп просив кошти для ремонту даху амбулаторії с. Хижа, а Леся Крічфолуші звернулася з проханням при внесенні змін до бюджету на поточний рік передбачити кошти для облаштування літніх павільйонів на території ДНЗ та встановлення настінного котла в АЗПСМ с. Веряця. На запит депутатів Петра Понедільника та Василя Цуцупа, скільки коштів отримала Шаланківська сільрада за виділення землі для будівництва сонячної електростанції, відповіді не надійшло.
Під час сесії депутати мали розглянути 14 питань порядку денного, але за рекомендацією президії райради до нього було включено ще два, зокрема, про погодження місця розташування індустріального парку аграрного спрямування на прикордонній території з країнами ЄС та про затвердження схеми землеустрою щодо використання та охорони земель на території Фанчиківської сільської ради, включаючи населені пункти Фанчиково, Тросник та Притисянське та техніко-економічне обґрунтування. Також депутати включили до порядку денного питання про звернення до народного депутата Івана Балоги, Кабміну та Верховної Ради щодо сприяння у забезпеченні поліомієлітною вакциною дитячого населення району та відновлення дії державної програми протипаводкового захисту басейну р. Тиса.
Позаяк питання попередньо були розглянуті на комісіях, депутати без обговорення підтримали внесення змін до програм розвитку туризму і курортів на 2011-2015 роки, розвитку паліативної та хоспісної допомоги на 2013-2018 роки, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2012-2015 роки, оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2014-2017 роки, про комплексну програму на 2015-2017 роки щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, вшанування пам’яті загиблих. Також одноголосно підтримали ініціативу керівництва району щодо організації оздоровлення для 25-х дітей з Волноваського району Донецької області.
Доволі дискусійним назвав головуючий питання ремонту доріг, яке піднімалося під час обговорення продовження терміну дії програми благоустрою населених пунктів, позаяк у всіх населених пунктах стан доріг вкрай незадовільний, але насамперед необхідно ремонтувати дороги, де багато років цього не робилося. Начальник відділу інфраструктури, ЖКГ та будівництва Ірина Мельник ознайомила присутніх з орієнтовним переліком доріг місцевого значення, які потребують першочергового ремонту, зокрема, Великі Ком’яти – Вилок (через Перехрестя і Пушкіно), Оросієво – Пушкіно – Підвиноградів, Виноградів – Дротинці – Фанчиково, Неветленфолу – Дюла – Чорнотисів, Теково – Королево – Новоселиця, Виноградів – Олешник, Широке – Букове і Чепа – Пийтерфолво – КПП Велика Паладь. Депутати затвердили даний перелік і те, що фінансування даної програми з районного бюджету буде проводитись за попереднім погодженням із сесією райради.
Бурхливі дебати розгорілися під час обговорення внесення змін до районного бюджету на 2015 рік. Депутат Еден Албок висловив незадоволення тим, що розподіл коштів відбувся поспіхом, без погоджувальної ради, а куди будуть направлені кошти депутати дізнаються на сесії. Головуючий визнав своє недопрацювання, натомість пояснив, чому такий поспіх – щоб ми встигли отримали фінансування з держбюджету в розмірі 10 мільйонів 400 тисяч гривень. Доволі жорстко відреагувала Юдіта Петеі, котра закликала депутатів відноситися до своїх обов’язків відповідально, дисципліновано, бо саме через пасивність виникають безглузді суперечки і район може втрати таку колосальну суму. Оперативність і присутність – два фактори, які потрібні на думку керівника райдержадміністрації для конструктивної співпраці, щоб рухатися вперед. Врешті Еден Албок запропонував залишити всі співфінансування по інвестиційних проектах, освіту та медицину, щоб район міг отримати фінансування з держбюджету, а інші питання, які є можливість обговорити на погоджувальній раді, відкласти до наступного пленарного засідання. За дану пропозицію депутати не проголосували, а більшістю голосів все ж таки прийняли зміни до бюджету. Однак під час обговорення наступних питань порядку денного частина депутатів демонстративно покинула залу засідань і сесія стала неправомочною. Через відсутність кворуму головуючому довелося оголосити перерву на невизначений термін.


Любов ТОКАЧ