ДЕПУТАТИ ВИДІЛИЛИ ПОНАД ТРИ МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ НА ДОРОГИ

Пленарне засідання тридцятої сесії районної ради відбулося у вівторок, 11 серпня, за участі 38 районних обранців. У роботі сесії також взяли участь депутати обласної ради Юдіта Петеі і Карло Резеш, голови сільських рад, керівники правоохоронних органів, структурних підрозділів райдержадміністрації. Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих у військовому протистоянні на Сході країни.
Перш, ніж розпочати зібрання, головуючий оголосив про кадрове рішення, за яке боролися протягом багатьох років, писали листи та звернення – у районі нарешті відновив роботу військовий комісаріат, який очолив майор Олександр Адамов. Рішення відкрити окремі військкомати у кожному районному центрі прийняло Міноборони та Генеральний штаб Збройних Сил України.
Також голова райради Олег Любімов поінформував, про призначення нового керівника райдержадміністрації, і висловив думку, що після його офіційного представлення налагоджена тісна співпраця між двома гілками влади продовжиться.
Згідно регламенту, голова райради зачитав відповіді на депутатські запити, які надійшли у міжсесійний період, зокрема, щодо програми протипаводкового захисту у басейні р. Тиса та відміни обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій. Крім цього, ознайомив присутніх із черговими запитами: депутат Леся Крічфолуші клопотала про виділення з районного бюджету коштів для облаштування системи водостічних жолобів у Веряцькій школі, Оксана Роман та Федір Ісаєвич просили виділити кошти для підготовки державного закладу «Вузлова лікарня ст. Королево» для роботи в осінньо-зимовий період, а Вікторія Процюк – про заміну котла для обігріву приміщення АЗПСМ с. Дротинці, які депутати одноголосно підтримали.
Перед початком обговорення порядку денного, за ініціативи  президії районної ради до нього були включені питання про внесення змін до програми фінансової підтримки громадських організацій інвалідів, ветеранів, учасників війни та інших категорій населення на 2011-2015 роки, та про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки, розташованої за межами населених пунктів Королівської селищної ради у контурі №71, а також Шаланківської сільської ради, контур №333. Забігаючи наперед, зауважимо, що вони були одностайно підтримані присутніми у сесійній залі. Окрім того, депутати затвердили Програму про забезпечення призову на території Виноградівського району на 2015-2017 роки, де також передбачено проведення ремонтних робіт та покращення матеріально-технічного забезпечення. Він повідомив присутніх, що на даний час у штаті комісаріату працює троє людей, а буде – 23. На запитання депутата Василя Цуцупа, для чого такий штат, вичерпної відповіді, крім того, що їх фінансуватиме держава, депутати не почули. Натомість Юдіта Петеі висловила сподівання, що нарешті така кількість людей зможе привести всі приміщення військкомату в належний стан.
Без обговорення депутати прийняли до відома звіт голови районної ради, а також проголосували за програму розроблення містобудівної документації та схеми планування виноградівського району на 2015-2017 роки, про внесення змін до програми  поводження з твердими побутовими відходами, надали згоду на прийняття у спільну власність територіальних громад цілісного майнового комплексу державний заклад «Вузлова лікарня ст. Королево» ДТГО «Львівська залізниця». Одноголосно підтримали призначення керівником КП «РРВК «Новини Виноградівщини» Маргариту Станко. Також сесія прийняла звернення до органів державної влади вищого рівня  щодо забезпечення вакцинами населення нашого району.
Дебати розгорілися при внесенні змін до районного бюджету, а саме питанні розподілу субвенції на дороги. Головний фінансист району Валерія Варга надала з цього приводу детальне і вичерпне пояснення. Але деякі народні обранці з ними не погодилися. Олег Любімов наголосив, що вперше районна рада з бюджету розподіляє кошти на села для ремонту доріг загального користування. Звичайно, кожен хоче якомога більше коштів залучити для свого населеного пункту. Але, позаяк депутатські комісії вирішили, що пропозиції має подавати профільна комісія з питань промисловості, будівництва, архітектури, транспорту та зв’язку, нею було рекомендовано розподілити суму 2 млн. 965 тис. грн.. Але після відбулося ще декілька нарад із представниками служби автомобільних доріг, а напередодні ще й з керівниками фракцій, де на розгляд сесії запропоновано збільшити суму до 3 млн. 200 тис. грн.. Після незначних дискусій, в яких взяли участь Володимир Любка, Микола Гріга, Еміл Токач, котрі висловлювали власні пропозиції з цього приводу, більшістю голосів депутати все ж проголосували за цей варіант. Не набрало необхідної кількості голосів лише одне питання порядку денного про структуру і чисельність виконавчого апарату районної ради, бо частина депутатів не підтримала скорочення деяких посад.
Підсумовуючи, зауважимо, що сесія пройшла напрочуд ефективно. Хоч обговорення питань інколи й відбувалося на підвищених тонах, але це звичайний робочий процес. Головне, що депутати працювали, а рішення приймалися.
Любов ТОКАЧ