ДІТИ ПОТРАПЛЯЮТЬ В ДТП

Майже вже всім відомо, що Правила дорожнього руху України встановлюють єдиний порядок дорожнього руху на всій території нашої держави. Ігнорування чи недотримання їх вимог приводить до дорожньо-транспортних пригод. Тільки за неповні 3 місяці поточного 2015 року на автошляхах та дорогах Виноградівського району скоєно 6 ДТП з потерпілими, в яких 1 особа загинула та 8 отримали тілесні ушкодження. За аналогічний період минулого 2014 року було скоєно 8 дорожньо-транспортних пригод, при яких 3 особи загинули, 11 отримали тілесні ушкодження. Основними причинами автопригод із постраждалими залишаються порушення правил маневрування, перевищення безпечної швидкості руху та виїзд на смугу зустрічного руху. Найпоширенішими видами автопригод залишаються наїзд на пішохода та велосипедиста, зіткнення транспортних засобів. Найчастіше ДТП скоювались у п’ятницю та суботу. Найбільша їх кількість – у період з 12 до 16 год. та 16 до 20 год. Тобто, у період з 12 до 24 год. скоюється близько 80% від загальної кількості ДТП.
Особовим складом ВДАІ Виноградівського РВ УМВС України в Закарпатській області при здійсненні нагляду за дорожнім рухом виявлено та зафіксовано 105 порушень ПДР, в тому числі 14 фактів керування  транспортними засобами  у стані алкогольного сп’яніння.
Дитячий травматизм на автошляхах – одна з найболючіших тем сьогодення. Прикро, але факт: часто діти самі стають винуватцями дорожньо-транспортних пригод. Серед причин цієї трагедії – невиконання дітьми правил безпечної поведінки на автошляхах, здебільшого – під час канікул, коли багато вільного часу та фізичної активності.
Незабаром весняні канікули у загальноосвітніх навчальних закладах. Звертаюсь до батьків та дітей, до всіх учасників дорожнього руху: життя – не іграшка і дається воно кожному один тільки раз. Тому бережіть його. Дотримуйтесь встановлених вимог Правил дорожнього руху, будьте обачні, уважні на проїзній частині дороги. Пам’ятайте – від Вашої  свідомості та поведінки на дорозі  залежить життя та здоров’я не тільки Ваше, а й інших учасників  дорожнього руху.
Пам’ятайте: безпека руху на дорогах багато залежить від того, наскільки добре водії і пішоходи знають Правила дорожнього руху!
Правила дорожнього руху – це закон доріг та вулиць, порушення якого може привести до непоправної біди, коштувати здоров’я, а, навіть, і життя. Тому, хочу ще раз нагадати вам основні правила безпечної поведінки на дорозі: переходьте вулицю лише пішохідними переходами і на зелений сигнал світлофора; дуже небезпечно зненацька вибігати на проїзну частину, особливо перед транспортом, що рухається або стоїть – навіть якщо водій і побачить тебе, то миттєво зупинити машину не зможе; знаходячись в автомобілі, завжди користуйтесь пасками безпеки; пам’ятайте, що діти, які не досягли 12-річного віку, повинні знаходитися на задньому сидіння авто; якщо ви катаєтесь на велосипеді і не досягли 14-річного віку – не виїжджайте на проїзну частину.
На завершення хочу побажати вам гарного настрою, цікавих розваг і завжди бути зразковими пішоходами!»
Сподіваюсь на вашу  дисциплінованість!


Борнобаш Калман,
майор міліції, начальник ВДАІ з обслуговування Виноградівського району УМВС України в Закарпатській області