В ЄВРОСОЮЗІ ЛАСУВАЛИ КОВБАСКАМИ З МОНГОЛИЦІ

Відомий на Виноградівщині фермер з Ботара Павло Тізеш виготовляє продукцію торгової марки «Пан Еко», яка відповідає європейським органічним стандартам, а також органічні м’ясні продукти зі свиней породи «монголиця». Продукція продається на ринках України та країн Європейського Союзу. Тож і не дивно, що на «Дні Закарпаття» в Брюсселі депутат Європарламенту Андрея Бочкор, брюссельський Інститут ім. Б. Балаші  та Посольство Угорщини в Брюсселі  запросили його зі своїми смаколиками на виставку «Перлини Закарпаття». Культурно-мистецька спілка «Карпати», Товариство художників та митців імені Імре Ревеса представили картини відомих закарпатсько-угорських художників Ференца Ерфана, Ласла Мадяра, Аттіли Коприва, Яноша Реті, Еріки Калітіч, Іштвана Теметев, Сергія Лакатоша, а також керамічні вироби Ендре Гідія з Великої Доброні та ткані вироби з Берегівщини. Весь колорит культури пращурів намагаються зберегти учасники ансамблю народних інструментів «Kokas Banda» з Пийтерфолва під керівництвом Карла Кокоша, тож і вони поїхали до ЄС зі своїми музиками та танцями. Актори Закарпатського угорського драматичного театру Наталія Гал та Андраш Качур виступили з музичною виставою «Вінок».
Відвідати Дні Закарпаття мали змогу не лише консули та посли, а й прості мешканці Брюсселю, адже найцікавіше починалися ввечері, по закінченні робочого дня. Особливо багато тут було вихідців із нашого краю та Угорщини, для котрих цей захід мав особливе значення, адже хоча б на мить переносив їх у дні безтурботного дитинства, навіював ностальгічні спогади. Коли вони ласували приготовлену нашим кухарем Миколом Оросом з Ботара квасолю з квашеною капустою, то мимоволі промовляли: «Цей смак пам’ятаю з дитинства. Мене такою стравою бабуся пригощала…».
– Нас на «Дні Закарпаття» в Брюсселі запросили нагодувати відвідувачів. Тож я повіз туди м’ясо та ковбасні вироби із монголиці, а також соки. Вважаю, що брати участь у подібних заходах, а також різноманітних ярмарках і виставках є вкрай необхідними, адже це не лише можливість показати світу те хороше, що ми маємо, а й можливість розширити ринок збуту. Свою продукцію я вже представляв в Італії та Німеччині, а також на Україні – у Києві та Львові. На жаль, зі складною ситуацією в країні, покупці починають кудись зникати. Приміром у Києві ринок збуту упав десь на 70 %. Пробую продавати за кордон, планую розширити зв’язки на зовнішньому ринку, зокрема в Угорщині, Австрії, Швейцарії, Данії, Словакії, – розповів нам Павло Тізеш.
Провели для закарпатців у Брюсселі й екскурсію. Зокрема, побували в залі засідань членів ЄС. Їх вразило те, що тут є спеціальні ніші для гостей, де бажаючі мають змогу не просто зайти і подивитися, як засідають європарламентарі, а й послухати, про що йде мова, бо ж на кожному стільці є кнопочки з позначеними всіма 28 країнами-членами Євросоюзу, натиснувши на одну з них і одягнувши навушники, можна почути виступи у перекладі обраною мовою.
Їхали туди наші земляки власною автівкою, тож мали змогу проїздом ознайомитися з визначними місцями Парижа, Люксембургу, Голландії…
Наталія КОБАЛЬ